Tervis: Vaktsineerimine säästab võõrriiki reisija võimalikest nakkushaigustest

Kristi Ehrlich
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Enne välisriiki sõitmist tasub end vaktsineerida.
Enne välisriiki sõitmist tasub end vaktsineerida. Foto: AFP / Scanpix

Ida-Viru keskhaigla infektsioonikontrolli teenistuse õde Marina Malva soovitab enne reisile asumist endale ilmtingimata selgeks teha, millised ohud võivad reisijat sihtkohas ees oodata. Piirkondi, kus valitseb nakkusoht, tasub vältida.


Kui vajalik on ennast vaktsineerida enne reisile minekut?

Mina ütleks nii, et kui inime­ne on huvitatud oma tervise hoidmisest ega võta endale riski nakatuda ja tuua haigus kodumaale ning oma lähedastele, siis soovitaks vaktsineerida kõikvõimalike haiguste vastu.

Kui inimene plaanib reisile minna, siis millal peaks ta hakkama mõtlema vajalikele vaktsineerimistele?

Kõige parem on, kui vaktsiinisüstid saab tehtud poolteist kuud enne reisile asumist, sest siis on vaktsineerimisel mõtet. Muidugi on vaktsiine, mis annavad immuunsuse juba kahe nädala pärast, kuid mõeldes, et lisaks hädapärasele võiks vaktsineerida veel millegi vastu, on poolteist kuud kõige optimaalsem.
Osa vaktsiine tuleb teha kahe doosiga ja kahe süsti vahe on üks kuu. Kaitse tekib aga kaks nädalat pärast teise doosi saamist.
 

Mille vastu peaks ilmtingimata vaktsineerima reisides a) Euroopa riikidesse, b) eksootilistesse kohtadesse, näiteks Aafrikasse?

Igal juhul soovitan vaktsineerida A- ja B-hepatiidi vastu. Täiskasvanud, kes ei ole neid süste kooliajal saanud, nagu meie noored ja vastsündinud, neile on see hädavajalik, sest A- ja B-hepatiiti võib nakatuda ka Euroopas reisides.

Samuti tasub kaitsesüstida difteeria ja teetanuse vastu juhuks, kui peaks mõni trauma juhtuma või kui on oht kokkupuutel mullaga teetanusse nakatuda. Ja loomulikult sesoonse gripi vastu.

Eksootilisse kohta reisides sõltub vaktsiinide vajalikkus sellest, kui kauaks minnak­se ja kuhu.

Kui on teada, et kindlasti min­nakse džunglisse või kohta, kus on palju sääs­ki ja putukaid, siis peaks kõikvõimalikud vaktsineerimised ära tegema.

Mina olen seda meelt, et kui sa oled reisist huvitatud, tuleb ennast vaktsineerida igasuguste haiguste vastu.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles