Uhtnas hakatakse tänavu tootma biodiislit

, toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Uhtna endise kolhoosiaegse katlamaja territooriumile rajatud biodiisli tehas viidi varaste poolt asjadest tühjaks.
Uhtna endise kolhoosiaegse katlamaja territooriumile rajatud biodiisli tehas viidi varaste poolt asjadest tühjaks. Foto: Bio Estoil

Uhtnas valmistub OÜ Bio Estoil tootma biodiislit ning pikemas pers­pektiivis on võimalik koha­likke maju kütta protsessi käigus tekkiva jääksoojusega.


Sõmeru vallas Uhtnas on valmi­misjärgus biodiisli tehas kolhoo­siaegse katlamaja territooriumile.

OÜ Bio Estoil alustas sealse tootmisüksuse arendamist juhatuse liikme Allan Eesmaa sõnul kolm aastat tagasi.

“Praeguseks on tehase seadmestiku paigaldamine lõpusirgel ning tootmisliin sisuliselt häälestamisvalmis,” ütles Eesmaa.

Tehases muudetakse kasutatud toiduõlid esterifitseerimis­protsessis biodiisliks ja glüt­serooliks. Viimane moodustab kõrvaltootena umbes kümnendiku tehase lõpptoodangust.

Esialgu plaanib ettevõte too­dangut turustada Eestis, hiljem, kui tootmismahud suurenevad, suunduda ka välisturgudele.

“Tehase tootmiskontseptsioon on rajatud
toiduainetööstusega mittekonkureerivatele toorainetele, seega ei mõjuta käesolev projekt toiduks kasutatava õli hinda. Tehase seadmestiku täisvõimsus on arvestatud 20 000 tonnile aastas, milleni jõutakse tootmisprotsessi järkjärgulise eskaleerimise kaudu,” rääkis Allan Eesmaa.

Tehase tehnoloogiline tegevusplaan näeb ette seadmete kolmekuulist katseperioodi tootmisliini lõplikuks kalibreerimiseks, et saavutada vajalik seadistus tööstuslikuks tootmiseks.

Praeguse seisuga peaks tehas Eesmaa sõnul olema tööstuslikuks tootmiseks valmis enne neljanda kvartali algust.

Täisvõimsusel töötab tehas kolmes vahetuses ning igas vahetuses on arvestatud kolme operaatoriga, kes vastutavad otseselt tootmisprotsessi eest.

Lisaks võe­takse tööle kolmeliikmeline admi­nistra­tiiv­personal ning laboriinsener.

Ettevõte on võtnud eesmärgi käivitada biodiisli tootmine 2010. aastal ning luua paindlik lähteainete tarne- ja toodete tu­rundusvõrgus­tik, pikemas perspektiivis soovitakse rajada tehase lähiümbruses integreeritud keskküttelahendus, mis põhineb biodiisli tootmisprotsessis tekkiva jääksoojuse ärakasutamisel kohalike elumajade kütteks.

“Samuti on ettevõtte pikaajaliseks eesmärgiks oma sertifitseeritud analüüsi- ja uurimislabori rajamine,” lisas Eesmaa.

Sõmeru vallavanem Peep Vassiljev ütles, et näeb ettevõttega koostöövõimalust just nn kombijaama näol.

“Vald on huvitatud Uht­nas sooja saamisest oluliselt odavama hinnaga, kui saame nüüd Fortum Termestist. Peaks tekkima ka neli-viis töökohta, hoian pöialt, et mõni valla elanik sinna tööle saaks,” kõneles Vassiljev.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles