Idavirumaalased lihvivad Pärnus oma riigikeeleoskust

Silvia Paluoja
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Ida-Virumaalt on kolmenädalasel riigikeele suhtluspraktikal 20 õppija hulgas päästetöötajad Andrei Kalamajev (vasakul) Narvast ja Igor Tšurkin Sillamäelt.
Ida-Virumaalt on kolmenädalasel riigikeele suhtluspraktikal 20 õppija hulgas päästetöötajad Andrei Kalamajev (vasakul) Narvast ja Igor Tšurkin Sillamäelt. Foto: Urmas Luik

Pärnus täiendab eesti keeles suhtlemise oskust 20 idavirumaalast, kolmenädalasel riigikeelepraktikal kolleegide juures on õpetajad, pääste- ja meditsiinitöötajad, politseinikud.

Suhtluskeele parendamise projektiga on seotud Raeküla Vanakooli keskus, kaasatuna Integratsiooni Sihtasutuse Meie Inimesed tegevusse. Keskus korraldab juunist novembrini Ida-Virumaa avaliku sektori 60 spetsialisti lähetust Pärnusse, tegevust koordineerib OÜ Sola Integra ja põhirahastaja on Euroopa sotsiaalfond.

Narva päästekomando komandopealik Andrei Kalamajev ja Sillamäe päästekomando juhtpäästja Igor Tšurkin lihvivad oma riigikeeleoskust Lääne-Eesti päästekeskuse Pärnu päästekomandos, kuid mitmekülgse suhtlemispraktika saamiseks külastavad teisigi asutusi. Nii astusid nad kokkulepitud ajal tere ütlema Pärnu Postimehe toimetusele.

Kalamajevi jutu järgi on Narvas vaid kolm protsenti elanikest eestikeelsed, seepärast on suhtluspraktika Pärnus neile igati vajalik.

“Elame kolm nädalat Pärnus, koju me vahepeal ei saa. Töötame koos siinsete kolleegidega, saame osa kultuuriüritustest ja üks meie esimesi ülesandeid oli leida linnas iseseisvalt üles etteantud vaatamisväärsused,” rääkis Narvast pärit Kalamajev, kasutades üsna ladusat eestikeelset sõnavara.

Eeloleval nädalavahetusel külastavad keelepraktikandid Kihnu saart ja tuleval nädalal aitavad Raekülas ette valmistada ja korraldada jaaniõhtut.

Raeküla Vanakooli keskuse arendusspetsialist Piia Karro ütles, et õpetajatest keelepraktikandid saavad lastekodus, Jana Tringi erakoolis, Mai ja Raeküla lasteaias, politseinikud prefektuuris ja päästjad oma kolleegide kõrval tööst osa.

“Teistsuguses keskkonnas olemine ja igapäevane suhtlemine kohalike ning oma valdkonna töötajatega aitab täiendada sõnavara ja väljendusoskust,” nentis Karro.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles