Tarmo Tammiste: Surm, kiirus, joobes juhid ja kinnitamata turvavööd

, Ida prefektuuri korrakaitse ­büroo juht
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Panther Media/Scanpix

Lääne-Virumaal kustus 13. juunil Sõmeru vallas juhtunud liiklusõnnetuse tagajärjel 52aastase mehe eluküünal. Tema kaassõitja, autos viibinud 56aastane meesterahvas, toimetati raskelt vigastatuna Põhja-Eesti regionaalhaiglasse.


Ida- ja Lääne-Virumaal on sel aastal liiklusõnnetustes hukkunud kolm inimest: kaks veebruaris ja üks nüüd, suve hakul. Talvel juhtunud liiklusõnnetustes ei arvestanud autojuhid oma sõidukogemuse ja -oskustega ning kaldusid talvisel teel vastassuunavööndisse, kus põrkasid kokku teiste sõidukitega.

Ehkki Lääne-Virumaal juhtunu asjaolud (milline oli auto kiirus ja kas juht oli kaine) selguvad kriminaalmenetlus käigus, on tõenäoline, et kui autos olijate turvavööd olnuks nõuetekohaselt kinnitatud, siis poleks õnnetuse tagajärjed olnud nii traagilised.

Kuigi liikluses hukkunute arv iga aastaga kahaneb, ei muuda see tõsiasja, et iga hukkunu ja raskelt vigastatu tähendab kellegi lähedase enneaegu manalateele minekut või muutunud elu.

Näiteid liiklejate hoolimatusest enda ja oma kaasliiklejate turvalisuse vastu ei ole vaja kaugelt otsida – möödunud nädalalõpul selgitasid Ida prefektuuri politseiametnikud välja 170 õigusrikkumist, mille hulgas 22 olid seotud lubatud piirkiiruse ületamisega, 24 joobes juhtimisega ja 18 kinnitamata turvavööga.

Need on mõtlemapa­nevad arvud, mille taga on inimesed, kes ei väärtusta enda ega teiste elu. Ma ei hakka siinkohal ära tooma statistikat, sest küllap saate aru, et viie kuu jooksul on liikluses oma hoo­limatust üles näidanud sajad ja sajad inimesed, kes ilmselt ei adu oma käitumise tõsidust.

Tulekul on jaanipäev, üks toredamaid suvepühi. Politsei on pühade ajal liiklusohutuse tagamiseks väljas tavapärasest suuremate jõududega, kuid selleks, et politseil ei oleks põhjust kedagi teavitada lähedaste surmast või rasketest vigastustest, saab igaüks ka ise väga palju ära teha.

Ärge ületage autoroolis olles kiirust, veenduge, et kõik autos viibijad kinnitavad turvavöö, ja mis kõige tähtsam – ärge kunagi istuge pärast alkoholi tarvitamist autorooli.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles