Võidupüha tähistatakse kõigis Eesti malevates

Aarne Mäe
, peatoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Vasta mõis.
Vasta mõis. Foto: Arvet Mägi/Virumaa Teataja
Kaitseliidu malevate kaasalöömisel toimuvad Võidupühal kõigis Eesti maakondades maakaitsepäevad, kus rahvas saab tutvuda jõustruktuuride tegevuse ja tehnikaga, maitsta sõdurisuppi, kuulata muusikat ning saada osa presidendi poolt Viljandist teele läkitatud võidutulest, millega saab süüdata õhtuse jaanitule.
Enne II maailmasõda oli maakaitsepäev kaitseliidu maleva, omavalitsusjuhtide ja jõustruktuuride töökohtumine, kus arutati riigikaitset ja hädaolukordade lahendamist puudutavaid küsimusi.
1995. aastal alustas Kaitseliidu Harju malev soomlaste eeskujul maakaitsepäeva tähistamist ja seda võidupühal. Lisaks paraadile ja pidulikule rivistusele toimus päeva jooksul rida üritusi, mitte ainult
kaitseväelastele-liitlastele, vaid kogupereüritusena kõigile. President Lennart Meri soovitas seda ka teistele maakondadele ning nii tähistataksegi üle-eestiliselt võidupühal ka maakaitsepäeva.

Viru malev Viru-Nigulas: Kell 11. pidulik jumalateenistus Viru-Nigula kirikus. Teenivad koguduse õpetaja Heinar Roosimägi, kaplan Allan Lilleorg, esineb EELK Rakvere Kolmainu koguduse koor.
Kell 12 esinevad taidluskollektiivid Viru-Nigulast, Haljalast ja Aserist. 12-13 veedab maavanem piduliku lõuna maakonna veteranidega Vasta mõisas.
Kell 13 saab kuulata Bonzo kontserti, mille pääse maksab 50 krooni. Kell 14 rivistavad end üles kaitseliitlased ja omavalitsuste esindajad.
Pidulikul tseremoonial antakse Rakvere linnade ja valdade esindajatele üle Eesti Vabariigi Presidendi poolt süüdatud võidutuli.
Kohapeal avatud näitus kaitseliidu ja kaitseväe relvadest, tehnikast ja varustusest. Lisaks päästetehnika näitus. Osalevad politsei, motoklubi Maholm, Viru-Nigula jahtkond, motokrossipaar Gert Gordejev ja Keit Kivaste AYR Racing Teamist. Avatud on koduloomuuseum.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles