Riia hinnatase ja 70eurone õpetajapalk

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
“Banana price” - nii reklaamivad oma hindu suveniiriturul kauplejad.
“Banana price” - nii reklaamivad oma hindu suveniiriturul kauplejad. Foto: Triinu Sikk

Internetist Mosambiigis valitsevate hindade kohta uurides tabab mind suur üllatus: erinevate allikate väitel on Maputos hinnad umbes võrdväärsed hindadega Brüsselis või Riias ja elamiskulud suuremad kui nii mõneski Euroopa suurlinnas. Kuidas nii?

Siinsed tuttavad seletavad, et kohalik toit on odav, aga supermarketites müügil puuviljad ja toiduained, mis Lõuna-Aafrikast imporditud, maksavad sealsetest rohkem, kuigi inimesed on Mosambiigis vaesemad. Interneti hinnatabeleid lähemalt uurides saab aga selgeks, et kuna võrdlusesse on võetud rahvusvaheliste toidu- ja riidepoodide hinnatasemed, on need siin muu eluga võrreldes muidugi kõrged ja paljudele kohalikele kättesaamatud.

Tänavatelt kohaliku toidu ostmine on kahtlemata soodsaim, ent Euroopast tulnule on valik tihti ka üsna üksluine. Aga need hinnad on tõepoolest pea­aegu naeruväärselt madalad: pikk sai 10 eurosenti, väikesed magusad pontšikud 2 senti tükk, karastusjook tänaval 20–30 senti.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles