Öömuuseum teeb otsa lahti pissimisjuttudega

Andres Pulver
, toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Sagadi mõisa härrastemaja.
Sagadi mõisa härrastemaja. Foto: TEET SUUR/VIRUMAA TEATAJA

Sagadi mõis kutsub neljal juulikuu kolmapäeval huvilisi taas öömuuseumi, kus pakutakse kuulamiseks huvitavaid loenguid ja mõnusaid kontserte.

Öömuuseumi esimene õhtu on 7. juulil, mil Eesti vabaõhumuuseumi teadusdirektor Heiki Pärdi peab loengu “Põõsa taha pissile ehk hügieeniolud maal 100 aastat tagasi”. Laulab Birgit Varjun, musitseerivad Rene Puura klaveril ja Indrek Varend saksofonil.

14. juulil räägib arhitektuurimuuseumi teadur Matis Rodin sellest, mida viimase viiekümne aastaga Eestis restaureerimise alal on saavutatud ja mis on selle töö käigus aia taha läinud. Akustilise kontserdiga astub üles Erkki Reimann.

Nädal hiljem räägib Kersti Lust rahvusarhiivist sellest, kuidas mõisnikud eestlastele XIX sajandil talusid päriseks müüsid.

Lust püüab leida vastuseid küsimustele, kas kõik oli ikka nii ilus ja kui palju üldse oli eesti matsil sõnaõigust mõisnikult talu ostes või kui palju mõisnik talupoega selle käigus kooris.

Kontserdi annab 21. juulil pärast loengut vanamuusikaansambel Da camera e da chiesa Moskvast.

Öömuuseumi viimane loeng 28. juulil on pühendatud baltisaksa aiandusele XIX sajandil. Mida kõike siis mõisaaias kasvatati, kuidas seda tehti, mis sellest jõudis uudsena toidulauale ja mis kujul ning kuidas olid aiandusega lood Sagadi mõisas, sellest räägib Underi ja Tuglase kirjanduskeskuse vanemteadur Ulrike Plath.

Öömuuseumi sellesuvise hooaja lõpetab Bonzo ja Tõuni kontsert.

Loengud algavad kell 20 ja kontserdid kell 21.30. Kuni loengu alguseni on avatud ka metsamuuseum.

RMK Sagadi metsakeskus korraldab öömuuseumi üritusi Sagadi mõisas juba viiendat korda. Huvilisi on alati jätkunud ja korraldajad on pidanud tõdema, et ka lisatoolidest ei piisa ja nii mõnelgi korral on inimesed end mugavalt põrandale istuma seadnud.

“Inimesed on tulnud tänama, et huvitav üritus ja väga soodne piletihind,” rääkis RMK Sagadi metsakeskuse infospetsialist Mari Kreintaal, kelle sõnul on ka tänavu pilet odav.

Sagadi öömuuseumis on käinud ka Soome president Tarja Halonen.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles