Rakvere linnuses saab tähti vaadata ja kulda valmistada

, toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
ALKEEMIK MARGUS ARU.
ALKEEMIK MARGUS ARU. Foto: Arvet Mägi/Virumaa Teataja

Rakvere linnus on täiendanud oma ekspositsiooni ja tegevusi ning sel suvel on täheldada ka suuremat välisturistide huvi.


Uute asukatena elab linnuses kaks Tartumaalt toodud hobust: Tarsan ja Heldar, kes sõidutavad külalisi linnuse sees, ning kord päevas ratsutab rüütel ka väravast välja vallimäele. “Tallipoiss” Elen Nurmetalu ütleb, et loomad on jõudnud kohaneda, ka­huripau­ke ei pelga ning on harju­nud ka linnuse kitsedega, kelle nä­gemine neil algul hir­mu nahka ajas.

Nagu eelnevatel aastatel, tegutsevad oma pottsepp ja puusepp, lisandunud on ka iga päev sepikojas askeldav sepp.

Vähem Disneylandi

Et linnuse senine direktor Tiina Põllu lahkus pereärisse, on uue direktori leidmiseni kohusetäitjaks Uno Trumm.

Trumm märgib, et suveperioodiks võetakse tööle ka roh­kem noori, kuid kahjuks napib sobilikke võõrkeeleoskajaid noormehi.

Mis puutub linnuse arendamisse, siis on praegu pooleli välikõrtsi kinnisemaks ehitamine, et seal oleks võima­lik iga ilmaga mõnusalt keha kinnitada.

“Plaanis on ka EASilt taotleda raha konvendihoone sisekujunduseks, pidusaali kinniseks muutmiseks. Tahame panna põrandakütte, täiendada näitusi,” loetles Uno Trumm.

Hiljaaegu avati astronoomiakamber, mille laevõlvidel helendab pimedas planetaarium, näidates septembrikuist tähtede paiknemist.

Seintel on ajaloost tuttavate maadeavastajate ning astronoomide pildid, vanad maakaardid ning nii täiskasvanutele kui lastele pakutakse harivat programmi astronoomia ajaloost.

Ka teadusele on eraldatud omaette kamber, kus linnuse al­keemik katseid korraldab.

“Oleme võtnud appi keemikuid ja püüdnud katsed arendada etenduseks. Nüüd võib õpilastele teha tellimisel ka alkeemia tundi, kus seletame mõned nähtused teaduslikult lahti,” kõneles Uno Trumm.

Lisaks tellitavatele alkeemiku etendustele toimetab ta vähemalt kord päevas kõigi huviliste silme all.

Samas ruumis korraldatak­se aga nädalavahetustel nuku­etendusi “Saabastega kass” ning “Vahva rätsep”.

Linnuses saab taas näha mõõganäitust ning korraldatakse mõõgavõitlusi. Pisut täiendust on saanud piinakam­ber ja surmatuba. Viimase seinu ehib valgustatud jäljend Notke “Surmatantsust” ning mõned nn keskaegsed karikatuurid.

“Püüame rohkem tähe­lepanu pöö­rata surma tähendusele keskajal, mil see oli vä­ga loomulik, sest ini­mesi suri meeletult palju, ning et sellest õudusest üle ol­la, tuli surma üle nalja heita. Pealegi oli oluline, et kõik olid surma ees võrdsed, olene­ma­ta staatusest,” rääkis Trumm.

Linnuse ajalookambrisse, mis on kompleksi kõige akadeemilisem ruum, on lisatud vaatamiseks raudrüüd, relvad ja kiivrid, mille niiskemaks aas­taajaks vahetab välja keraamika.
 

Enamasti lähituristid

Linnuse direktori kt Uno Trumm märkis, et kui Vene tu­riste saabus linnusesse massiliselt aastavahetuse ning nais­tepäeva paiku, siis nüüd on täheldada valdavalt Peterburist saabujate arvu tõusu ka suvel.

“Kõige suurem probleem Vene turisti jaoks on muidugi viisaküsimus. Näiteks Soome lubab Vene turisti kolmeks päevaks ilma viisata, aga Eesti mitte,” rääkis Trumm ja lisas, et linnust külastavad kõige enam Soome, Läti ja Vene rühmad.

Aqva Hotels OÜ üks omanikke Roman Kusma ütles, et enamik nende kliente tuleb Eestist ja Soomest, järgnevad Venemaa ja Läti. “Suvi ei ole küll meie kõrghooaeg, aga turiste jätkub. Majutajate arv on mullusega võrreldes kasvanud umbes kümnendiku nii kogu aasta lõikes kui juunis,” kõneles Kusma.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles