Euroinvesteeringud, mis mõjutasid kultuuri ja sporti

, kultuuriminister
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Urve Tiidus.
Urve Tiidus. Foto: Erakogu

Kuulus fraas “Roomat ei ehitatud ühe päevaga” rõhutab, et midagi väärtuslikku ei saa luua kiirustades. On vaja aega. Ka 3650 päevaga Roomat ei ehitatud, kuid kultuuri ja spordi edendamiseks Eestis jõuti kümne aastaga päris palju korda saata. Euroopa Liidu rahastuse toel investeeriti Eestis 2004.–2014. aastal kultuurivaldkonda 29 423 273 eurot. Nostalgialembestele – 480 miljonit krooni. Ma ei küsi, kas seda on palju või vähe. See on väga oluline rahasüst, mille väärtust hindavad kõik, kellele eesti kultuuri ja spordi edenemine tähtis.

Tänu Euroopa ühisest eelarvest saadud rahale on meil võimalus uhkust tunda hiljuti Euroopa muuseumide auhinnagalal eraldi äramärkimise pälvinud Eesti meremuuseumi Lennusadama üle. Euroopa Liidult saadud 9,1 miljoni eurose toetuse eest oleme saanud endale tänapäevase tervikliku merenduse ja tehnikaajaloo külastuskompleksi, mis on unikaalne arhitektuuriobjekt kogu Läänemere regioonis. Tallinna vanalinnas oleva ajaloomuuseumi Suurgildi hoonele uue, veel huvitavama ilme andmine, vabaõhumuuseumi Setu ja Peipsi-Vene teema külastuskeskused on samuti tänu välistoetusele võimalikuks saanud.

Tunnistan, et mind rõõmustab väga see, et investeeritud on nende aastate jooksul kogu muuseumivõrgustikku. Saaremaa Kuressaare kindluse korrastamisse investeeriti Euroopa Liidu toetustest 3 249 685 eurot, Läänemaa Muuseumid rajasid Iloni Imedemaa – Ilon Wiklandi teemakeskuse, investeeringud Euroopast ja kohalike inimeste ettevõtlikkus muutsid Põlva talurahvamuuseumi maakonna ajaloo ja kultuuri tõmbenumbriks, Rakvere linnus kujundati aastaringseks kesk- ja varauusaegseks teemapargiks. Seda nimekirja võiks jätkata. Kokku on selleks, et üle Eesti muuseumimaastik mitmekesistuks ja oleks atraktiivne, investeeritud umbes 22,6 miljonit eurot.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles