Eesti ja Vene tööandjad asuvad lahendama piirijärjekordade probleemi

Raigo Neudorf
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Piiriületuse järjekord Narvas.
Piiriületuse järjekord Narvas. Foto: Liis Treimann.

Täna toimus Tallinnas Eesti Tööandjate Keskliidu ning Venemaa Töösturite ja Ettevõtjate Liidu (RSPP) vahelise koordinatsiooninõukogu esimene kohtumine, kus muu hulgas arutati kahe riigi vahelist piiriületusjärjekordade küsimust.


Eesti Tööandjate Keskliidu volikogu esimees Enn Veskimägi märkis, et koordinatsiooninõukogu eesmärgiks on fikseerida kahe riigi ettevõtjate probleemid vastavas protokollis, misjärel asub nõukogu neid probleeme lahendama.

Veskimägi sõnul takistab Eesti-Vene majandussuhete arengut hetkel just piiriületusjärjekordadega seonduv, mille näol on tegelikult tegu juba aastaid üleval olnud probleemiga. Samas ei puuduta piirijärjekorrad enam pelgalt autotranspordifirmasid  ning üha enam kannatab ka turismisektor. .

Veskimägi selgitas, et kuna Venemaal on mootorikütus odavam kui Eestis, toimub üle piiri vilgas bensiiniäri, mille raames Eestist pärit autoomanikud Venemaal odavamat mootorikütust ostmas käivad.

Selline tihe edasi-tagasi liiklus võtab aga piirijärjekorras kõvasti kohti ära, tõdes Veskimägi.

«Piiril on vaja tõsta efektiivust: kas panna inimesed kiiremini liigutama või neid juurde palgata. See on asi, mis ei nõua poliitilisi otsuseid,» märkis Veskimägi.

Tööandjate keskliidu volikogu esimehe sõnul on ka RSPP president Aleksandr Šohhin seda meelt, et nimetatud probleem lahenduse leiaks.

Venemaa ettevõtjate huvid Eesti suunal on seotud samas investeeringute kaitse lepinguga ning topeltmaksustamise küsimusega.

Veskimägi sõnul asub koordinatsiooninõukogu kõiki kõnealuseid küsimusi ja probleeme lahendama.

«Minu seisukoht on, et kuna me oleme nüüd igatpidi kaitstud, kuulume erinevatesse liitudesse ning kohe võtame kasutusele euro, on vaja hakata oma naabritega nii ettevõtjate tasandil kui ka poliitilisel tasandil läbi saama,» märkis Veskimägi.

Majandus- ja kommunikatsiooniminister Juhan Parts lisas, et valitsus tervitab Eesti ja Vene tööandjate vahel tekkinud koostööplatvormi.

Tema sõnul on Eesti-Vene suhetest rääkides oluline, et kahe riigi ettevõtted suudavad omavahel koostööd teha.

 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles