Jänedal tulevad traditsioonilised talupäevad

Virumaa Teataja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Eesti talupäevad Jänedal.
Eesti talupäevad Jänedal. Foto: Helo Talva

Jäneda on 1992. aastast alates oodanud juuli viimasel nädalavahetusel külla Eesti talupidajaid ja põllumehi, et enne koristusaega veidi ühiselt hinge tõmmata ja vanade tuttavatega pidada aru põllumajanduse tuleviku üle.


Oodatud on ka linnarahvas, et veeta mõnusalt kaks suvepäeva, mis pakuvad igaühele midagi meelepärast: meestele võimalust vaadata põnevat traktorite kiirendusvõistlust, lastele kohtumisi armsate koduloomadega, naistele osturõõmu.

24.  ja 25. juulil toimuvad talupäevad on arvult üheksateistkümnendad.

Laupäeval, 24 juulil kell 12 algavate Eesti Talupäevade avatseremoonia käigus kuulutatakse välja ka ülemaalise konkursi "Eesti Parim Talu 2010“ tulemused.

Tänavu esitati konkursile 19 talu. Žürii külastas kõiki talusid juuli kuu jooksul ning valis välja parimad.

Talud konkureerivad kolmes eri kategoorias. Nendeks on traditsioonilised tootmistalud, alternatiivset suunda arendavad talud ja noortalunikud.

Lisaks eelnevatele selgub laupäeval ka üldvõitja, kellele omistatakse tiitel "Eesti Parim Talu 2010“

Kõnekojas arutletakse teemal “Ühine põllumajanduspoliitika 2013+”.

Teatavasti on ELi ühisel põllumajanduspoliitikal kaks peamist eesmärki: aidata Euroopa põllumajandustootjatel rahvusvahelisel tasandil konkurentsis püsida ning edendada maaelu arengut, eelkõige vaesemates piirkondades, kus SKP on väiksem kui 75% ELi keskmisest.

Ambla Metsaühistu kutsub metsaalale 24. juulil kell 10.30 kaasa elama kõmpidel kõndijatele ja kell 13.30 V talunike raiemeistrivõistlustel osalejatele.

Kuidas aga naabrid soomlased raievõistlusi korraldavad, seda saab näha 25. juulil kell 11, kui Suurvankri juures toimub Soome raievõistluse esitlus “Pika-Motti”.

Soome paremad palgiparvetajad näitavad nii laupäeval kui ka pühapäeval Jäneda Allikajärvel Suurvankri juures palgiparvetuskunsti ning palgiparvetajate töövõtteid.

Talupäevadel astuvad võistlustulle ka traktorid: toimuvad traktorite III kiirendusvõistlused.

Eelsõidud algavad 24. juulil kell 11, sõidetakse nii laupäeval kui ka pühapäeval.

Esimest korda oli huvilistel võimalik jälgida traktorite kiirendusvõistust ülemöödunud aastal, kui starti asusid John Deere’i ja Claasi traktorid.

Võistlus toimus kolmes võimsusklassis: 140-165 hj, 180-200 hj ja üle 200 hj traktorid. Kiiremini läbis 100 m distantsi 19tonnise käruga John Deere.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles