Varangu mõisas jagati ehitusalaseid teadmisi

Birgit Remiküll
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Koolitus Varangu mõisas.
Koolitus Varangu mõisas. Foto: Meelis Meilbaum

Möödunud neljapäeval algas Varangu mõisas kolmepäevane ehitusalane koolitus, mille üldiseks pealkirjaks võiks olla “Õpi oma maja uurima ja mõõdistama”. Kursuse juhendaja oli Lea Stroh ja korraldaja Peeter Pihlak OÜ-st Ehitusala.


Üle Eesti kogunesid nädala teisel poolel huvilised, kes on kuidagi kokku puutunud vanade majadega.

Koolitusel võisid osaleda kõik, aga eelkõige siiski inimesed, keda huvitavad vanad majad, nii vanade majade omanikud kui ka arhitektid ja projekteerijad.

Koolituse korraldaja Peeter Pihlaku sõnul saadi idee korraldada traditsioonilist ehitusalast suvekooli eelmisel aastal, kui oldi Soomaal ja sealt tulnud tagasiside oli väga positiivne.

“Suvel niisugust koolitust teha on veidi erinev tavalistest ehitusala seminaridest. Koos selle koolitusega on seotud vaba olemine, õhtul grillimine, saab vahetada ka omavahel muljeid, rääkida vanadest majadest ja üldse elust. Teisalt pole see kesksuvine aeg võib-olla kõige parem,” kurtis Pihlak, et nii soojal suvel on inimesi raske kokku saada, sest paljudel on puhkused ja teised mõneti ehk tähtsamad tegemised.

Sellise suvekoolituse üheks suureks plussiks on kindlasti vahetu suhtlus, mille käigus vahetatakse kogemusi ja sõlmitakse uusi tutvusi, mis võivad edaspidises elus väga kasulikuks osutada.

Kolm päeva on ilmselgelt liiga lühike aeg, et õppida selgeks kõik tõed vanade majade kohta. “Siit saab ainult meki suhu, ja kui reaalses elus tekib põhjalikumaid probleeme, siis võib alati kursuse juhendajale helistada. Siin on üle maa inimestel vanu maju kui palju ja muresid nendega on veelgi rohkem, iga majaga on miljon muret. Taolise koolituse võiks teha lausa igas külas, sest igal pool on inimesi, kellel on kokkupuuteid vanade hoonetega,” rääkis ürituse korraldaja Peeter Pihlak.

Kursuse juhendaja Lea Stroh ütles, et tema eesmärk koolitusel on õpetada majaomanikke oma elamut tundma. “Selleks on kõige parem viis see üle mõõta, siis silmade ja kätega katsuda läbi ka kõik konstruktsioonid - nii tekib majast selgem ülevaade. Kui lihtsalt peale vaadata, siis ei tea, mis paksusega seinad on ja mis materjalist, aga kui ma need ära mõõdan ja tulemused hiljem paberile kannan, siis pean neid asju teadma,” räägib Stroh maja tundmaõppimise võimalustest.

Ta lisab: “Mõõtmise käigus ma märkan ka ümberehitusi, muudatusi ja sellega avastan hoone ajalugu. Siia kogunenud inimestel on kas omal maja või on tööülesannetega seotult vaja teada, kuidas neid uurimisi tehakse ja mis on oluline. Ja minu eesmärgiks ongi jagada õpetusi, et ei peaks ise neid asju avastama.”

Koolitus otsustati korraldada just Varangu mõisas, sest tegu on üle 200 aasta vanuse majaga, kus käivadki hetkel restaureerimistööd.

“See on väga lagunenud maja ja omal ajal on kuulutatud, et maja pole võimalik taastada, aga praegu siin taastamistööd käivad ning majaperemees teeb seda kõike talle nii omasel rahulikul ja bürokraatiaga võideldes põikpäisel moel. Siin on väga palju probleemseid kohti ja saab kohe praktikas näha ning õppida. Mulle tundub, et suurtes avarates ja puhastes ruumides peetakse selliseid koolitusi liiga palju, kogu talv ja kevad on aega seal istuda, aga siin saab ikkagi käega katsuda ja asja praktikas näha. Ma ei kujuta ette teist kohta, kus niisugust koolitust oleks võimalik veelgi paremini läbi viia,” põhjendas korraldaja koha valikut.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles