Kultuur: Püha tuli vajab põlemiseks meie kõigi energiat

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Svjata Vatra Viru folgil.
Svjata Vatra Viru folgil. Foto: TEET SUUR/VIRUMAA TEATAJA

Ansambli Svjata Vatra asutajaliikmed Kulno Malva ja Ruslan Trochynskyi rääkisid enda bändist, muusikast ja folgist.

Kuidas sündis selline bänd nagu Svjata Vatra?

Kulno Malva (KM): Ma ei olnud mitu aastat mänginud pilli, kuni mind suunati Viljandi kultuuriakadeemiasse ning siis tuli üks ukrainlane (Ruslan-toim.) ja ütles, et hakkame bändi tegema.

Ruslan Trochynskyi (RT): Kohtusime esimest korda viis aastat tagasi Kulno ja Kallega ühel tantsufestivalil. Kutsusin neid koos mängima, et teha eesti ja ukraina muusikat.

Et ei oleks piiri nende kahe vahel – kõik peab olema looduslikult koos, nii nagu on – ma laulan sulle, sa laulad mulle. Ei ole nooti, vaid lihtsalt armastavad inimesed, kes kohtuvad meie kontserdil, ja pärast kuuleme, kas neile meeldis või ei meeldinud, ja see ongi Svjata Vatra.

Mis on Svjata Vatra eesmärk? Mille pärast te edasi tegutsete?

RT: Minu eesmärk on näidata inimestele, et perekond ja armastus on elus väga tähtsad ja et ilma nendeta ei ole võimalik elada. Ja muidugi on eesmärk tutvustada kogu maailmale eesti ja ukraina kultuuri.

KM: Kui rääkida meist kui tulest, siis kui panna tuli põlema, see mõjutab inimest, sa ei saa tuld jätta omapead, teda peab valvama ja panema uusi puid selle peale. Nii on ka meie ansambliga – et tuli põleks, on vaja sinna uut energiat.


Mida see teie jaoks tähendab, et tuli on püha? Kui oluline on tuli teie elus?

KM: Tuli on see, mis ühendab, lummab ja tekitab mõnusa atmosfääri ning positiivseid emotsioone. Svjata Vatra ongi selline elav tuli! Tuli on selles mõttes maagiline, et ta mõjub inimesele. Meie tuli püsib niikaua, kuni ta saab uut energiat. Sest ka päris tuli ju vajab põlemiseks kütet.

RT: Tuli on minu jaoks väga oluline, kui ma näen inimest, kes põleb, see annab mulle nii palju juurde ja mina annan temale vastu. Muidugi olen ka mina vahel vesi ja ei taha eriti inimestega suhelda. Aga kui sa teed midagi elus, siis on vaja tuld.

Minu jaoks ei ole vahet, mitu inimest kontserdil on, kui on kaks inimest, kes nii väga tahavad meid kuulda ja elavad kaasa, siis see on minu jaoks rohkem, kui 10 000 inimest. Siis anname kõik, mis meil on. Ainult oluline on, kas sa tunned seda tuld seest ja kas sa saad anda. See on kõige olulisem, põletada negatiivne energia ja pärast sa oled vaba inimene ja teised on vabad – kõik on vabad (naerab).


Teie uus album on “Zillja Zelenen`ke”. Mis selle põhisõnum on?

RT: Põhisõnum on pulm. Oleme esinenud paaris pulmas ja see oli nii võimas. Zillja zelenen`ke, see tähendab, et kui sul on pulm, siis sa annad kõigile seda tuld, et teised vaataksid ja mõtleksid, ma tahan ka. Kõik laulud, mis selle albumi peal on, on valminud meie viie tegutsemisaastaga. Muidugi kriitikud võivad öelda, et see lugu oli juba esimesel ja teisel plaadil.

Jah, oli, aga praegu on need hoopis teistsugused. Laulud kasvasid publikuga koos. Meil oli põhimõte mängida live’is.
Enne me salvestasime nii, et istusime stuudios üheksa kuud, kõik liimisime – oi-oi ... (hääl teeb erilist nunnut kõla sinna juurde ja Ruslan illustreerib žestidega, kuidas nad albumiga vaeva nägid) ... see oli nii ilus meie jaoks. Aga praegu on nii, et võta meid, nagu me oleme. Ja tuli võimas plaat, ma kuulan seda kogu aeg.

KM: Me oleme uude al­bumisse nii palju pannud oma energiat ja tule val­gust, et see peaks inimeste südameid soojenda­ma. Nemad omalt poolt annavad energiat vastu ja niimoodi tuli põleb.

Kui sa muusikat teed, peab see minu arvates olema ehe ja vahetu. Seda me uue plaadiga taotlemegi.

Eelmisel aastal esinesite Viru Folgi raames, kus sel suvel astub üles Haydamaky (Ruslani eelmine bänd - toim.). Palun võrrelge Viru ja Viljandi Folki.

KM: Eelmisel neljapäeval esinesime siselaval salvestuse jaoks ja seal ei olnud üldse õhku. Aga Viru Folgil on alati meri, mis aitab kontserdi õnnestumisele kõvasti kaasa. Oled seal, kus pole muud kui mets, meri ja vägev publik. Käsmu on võrratu koht!

RT: Mulle väga meeldis Viru Folk festivalina. Metsalava - see oli nii ideaalne! Ma nägin merd ja inimesi. Kuidas päike loojus ja kuidas kõik olid koos, loodus ja valgus. See oli nii võimas!

Muidugi igal pool on inimesed toredad, kui nad võtavad seda, mida sa annad. Ja Svjata Vatra annab endast kõige paremat.

Enne Viru Folki olime mänginud Viljandis Kirsimäel ja seal oli täiesti pime, aga ma nägin kõikide silmi ja seal olid kõik minu sõbrad, ma tundsin, et see oli nii … (otsib sõnu, aga millegi ütlemise asemel möriseb mehelikult) See oli nii võimas! Aga kuidas saab võrrelda Viljandi Folki ja Viru Folki? Ei saagi!


Käsmus on rohkem nagu merefestival, aga siin Viljandis on kesksemad muusika ja inimesed.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles