Esmaspäeva õhtul Virumaad laastanud tormituul tegi palju kurja

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Pargitud traktorit tabas lausa mitu juurtega väljakistud kuuske.
Pargitud traktorit tabas lausa mitu juurtega väljakistud kuuske. Foto: Arvet Mägi/Virumaa Teataja

Peipsi äärest Lohusuu kandist alguse saanud ja Kundani kulgenud tormivööndis sai kõige rohkem kahjustada Sõmeru ja selle lähiümbrus. Õnneks inimesed tormis kannatada ei saanud.



“Kõige suuremad kahjud ongi Sõmeru keskuses, Näpil ja Kooväljal,” rääkis Sõmeru vallavanem Peep Vassiljev.

Tema sõnul rikkus torm ka kolme korrusmaja ja ühe individuaalelamu katused.

“Sõmeru kooli ümber oleks justkui lageraie tehtud, lasteaia ümbrus sai kõvasti kannatada, samuti Näpi laste mänguväljaku ja söökla ümbrus,” loetles Vassiljev.

Kulud on suured

Parajasti remondis oleva Sõmeru noortekeskuse ette pargitud objektijuhi auto jäi langenud puu alla ning on nõnda kahjustatud, et tuleb tõenäoliselt arvelt maha kanda.

Vallavanem Peep Vassiljevi esialgse hinnangu kohaselt vajab laastamistöö tagajärgede likvideerimine 200 000-300 000 krooni.

“Võimalik, et isegi rohkem, kulud on igatahes suured. Me ei ole veel talve lumelükkamise miinusmiljonist lahti saanud ja nüüd tuleb tormi tõttu reserv tühjaks teha. Seda ei oleks osanud keegi uneski ette näha,” kommenteeris Vassiljev.

Sõmeru kooli naabruses murdis torm poolest tüvest enamiku kuuskedest, mis jäid kooli ja Maie Lade majapidamise vahele. Maja hoovi täitis sinna langenud suur kuusk, mis võttis juurte otsa  kõrval seisnud sõiduauto.

“Majas olles tormi ajal asi nii hull ei tundunudki, aknast küll nägin, kuidas maja taga vaher murdus,” rääkis Maie Lade.

Koovälja korterelamute juures rääkisid naised esmaspäeva õhtul pärast tormi, et lastebatuudi tõstis tuul üles ja pani meetri jagu maad eemal maha, kasvuhoone aga virutas puu otsa. Kaks puud kukkus teele, naistel aitas teed puhastada üks metsaveoauto juht, kes edasi tahtis pääseda.

Pisut maad Ubja poole jääva Rajasääre talu perenaine Liina Järv kirus tormi, mis kasvuhoone lõhkus ja palju pahandust tegi.

“Kasvuhoone on mul esimest aastat, maksis 6000 krooni ja nüüd on täiesti kägaras katki. Tugev kasvuhoone oli, alus oli poltidega kinni, aga kõik on ikkagi ära lõhkunud,” kurtis naine.

Tuul murdis taluõuel ka puid, millest mõned langesid otse traktori peale. “2000. aastal, samal ajal kui Rakveres keeristorm oli, läksid mul maja juurest kuused. Seal, kus mul ilus kuusetukk oli, seal on kolmekümnest puust ainult üks veel püsti. Samuti on murtud vahtrad maja juures,” rääkis Järv.

Järgmise majapidamise peremees Rein Sarandi kõneles, et nende õuelt viis tuul lastebatuudi 250 meetrit eemale ja murdis maha kaks saarepuud. “Aga noh, pole hullu midagi – hullematki nähtud,” oli mees stoiline.

Kole kümme minutit

Näpil elav Raissa Odar meenutas teisipäeva hommikul, et pärast tormi tabas inimesi paanika. “Käis mürin ja kärakas, ega me aru saanudki, ja siis vaatasime välja, et nii lage on – torm oli 50aastase suure männi maja kõrvalt maha murdnud. Lipuvarras oli ka tükkideks. Mitmed puud maas,” kirjeldas naine. “Õudne oli – inimesed olid paanikas, keegi ei osanud midagi esiotsa tehagi. Siis hakkasime teed puudest puhastama,” lisas ta.

Riina Rattur Roela-Tudu tee ääres asuvast Lepiku külast sai esmaspäeval aga suure ehmatuse osaliseks, kui tromb tema õuest läbi läks. “Kole oli küll see kümme minutit. Panin kõik aknad kinni ja käisin tõmbasin hoonetel uksed kinni ja selle aja peale murdis keeris kase ja elektriposti,” rääkis Rattur. Tema taluõuelt läbi läinud tromb kahjustas kõrvalhoone katust, murdis maha kase ja seal lähedal asuva elektriposti ning lükkas uppi ka koer Tommi kuudi. “Koer oli nii ehmatanud, lasime ta ööseks tuppa,” lisas ta.

Rattur kutsus appi küll päästeameti, koristustööd aga tehti oma jõududega. “Voolu ei ole ja öeldi, et tänasel päeval veel lootust pole, nii palju rikkeid on,” lisas ta eile ja viis sellepeale oma sügavkülmutatud marjad teiste juurde külma.

Ratturi sõnul oli tegu väga õnneliku juhtumisega: tromb ei teinud kahju saunale ega õues seisvatele autodele.

Laekvere vallas Rahkla külas murdis tormituul maha vähemalt kümme puud. Laekvere vallavolikogu esimees ja Laekvere elanik Margo Klaasmägi, kes ise esmaspäeva õhtul Rahkla kaudu koju sõitis, ütles, et kogu küla oli murdunud puid täis.

Õhtul kella kuue paiku oli seal sõidutee läbimatu nii Avanduse kui Laekvere suunal. “Murrujälje järgi oletades võib öelda, et need olid enamikus vanad, poolpehkinud puud,” rääkis Klaas­mägi, kelle sõnul asusid parajasti teel olevad inimesed kohe loodusjõududega võitlusse.

“Minul oli väike kirves kaasas, ühel Roelast tulnud töömehel saag, teised aitasid oksi tee pealt eest ära kanda,” kirjeldas Klaasmägi. Paarikümneminutiliste talgute tulemusel sai tee nii palju vabaks, et inimestel oli võimalik edasi sõita.

Mädapeal nägid inimesed ise pealt, kuidas mõisapargis suured puud langesid. Parajasti Mädapeal viibinud Porkuni külaelu edendaja Ain Aasa sõnul kukkunud üks puu üks kolinaga otse maja juurde, teine, kaheharuline teele ja aeda - nii olnud ehmatus suur.

Ubjas jäi sõiduauto kahe teele langenud puu vahele lõksu. Õnneks ei saanud kannatada ei sõiduk ega kaks selles viibinud inimest.

Kundas ja Simunas tegi torm kurja ka kalmistutel, Kundas murdis marutuul hulga puid ja lõhkus ühe Kasemäe tn suure maja katuse. Kunda staadion meenutas pealtnägijate sõnul pigem raielanki kui spordivõistluste paika.

Kuigi ainelist kahju tekitas torm päris palju, ükski inimene teadaolevalt vigastada ei saanud.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles