Meeskoor Rakvere kutsub laulumehi ühisele teeotsingule

Jaanus Nurmoja
, meeskoori dirigent
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Meeskoor
Meeskoor Foto: Arvet Mägi

Tänavu aprillis 65aastaseks saanud meeskoor Rakverel oli alles nüüd sügisel mahti mõelda sünnipäeva tähistamisele – kevadet sisustas eranditult valmistumine laulupeoks.

Nüüdseks on ettevalmistused sünnipäevaks hoo sisse saanud. 8. novembril kell 15 toimub Rakvere rahvamajas mees­telauluüritus “Ma otsin teed”.

1949. aasta kevadel loodi Rakvere KITis meesansambel, mis raskete aegade kiuste kasvas kiiresti maakonna suurimaks meeskooriks. Tippaegadel oli lauljaid koguni ligi 80, tihti esineti koos tuntud ooperisolistidega ja esitati üsna nõudlikku repertuaari. Koori esinemised on jäänud reeglina Eesti piiridesse (erandiks olid 1990. aastad, mil toimusid kontserdireisid Soome, Saksamaale, Austriasse ja Itaaliasse). Üks kindlamalt juurdunud traditsioone on vastastikused külaskäigud ja ühiskontserdid segakooriga Riola (Nõmme, Tallinn).

Meeskoori juhatavad Aime Rahula ja Jaanus Nurmoja, algusaegadest peale on kooriga olnud praegune audirigent Olaf Leps. Varem on koori juhatanud Karl Teemets, Aleksander Veevo ja Vilma Nõmm­aru.

Kuhu vaatab meestelaul, kuhu saab see liikuda?

Eelkõige tahame, et meie sünnipäeva tähistaks mõnus mehine kontsert. Tahame tuua publiku ette meie kandi meestelaulu, seisus, nagu see parajasti on – oma mitmekesisuses, traditsioonilisuses või otsingulisuses.

Seega pole kontserdi pealkiri “Ma otsin teed” pelgalt juhuslikult valitud laulupealkiri. Eks ole iga Eesti meeskoor või -ansambel praegu rohkem või vähem teeotsija. Kuhu on võimalik liikuda? Kus peitub Eesti meestelaulu elujõud – kas eelkõige meestes või lauludes? Kuidas säilitada ühtaegu traditsioon ning selle värskus? Kas värskeks õhusõõmuks on vaja midagi revolutsioonilist või sobib hästi ka unustatud vana?

Laulupeo eel kõlanud hoiatused meeskooride kokkukuivamise ohust peaksid olema piisavaks ajendiks, et neile küsimustele vastust otsida. Ühest küljest oli see lauljaskonna vähenemine ja vananemine muidugi silmanähtav ja kahjuks mõnikord ka kuuldav. Samas pole laulumeeste soov koos laulda ju kuhugi kadunud ega ilmselt kaogi. Ja pole see meestelaul midagi pensionäride ajast ja arust ajaviide.

Meilegi tuli laulupeohooajal üle hulga aja 20ndates ja 30ndates lauljaid. Kevadine meesansamblite pidu Roelas näitas, et meestelaulu hetkepilt on hoopis mitmekesisem, kui keegi eales osanuks kujutleda.

8. novembri kontserdi publikul peaks olema igati põhjust selles veel kord veenduda ja eks kõnele esinejate ringki enda eest.

Kaks kollektiivi tulevad külla väljastpoolt Virumaad. Kuusalu meeskooriga tegime koostööd laulupeorepertuaari oman­damisel. Kohal on ka kontserdi ainus mittemeeskoor – segakoor Riola kui sõpruskoor. Ülejäänud on kohalikud. Meeskoor Rakvere on kutsunud esinema Virumaa Noorte Meeskoori, kvartetid R.A.M.M ja HaLe MaJa ning muidugimõista ansambli Sõbrad, kelle lauljatest enamik on meeskoor Rakvere endised ja praegused lauljad. Ei saa jätta tänuga märkimata, et sügisene kontsert toimub just tänu meeskoori vilistlaste algatusele.

Nüüd palun nende laulumeeste tähelepanu, kes ei laula üheski (8. novembri kontserdil esinevas) kooris. Meeskoor Rakvere proovid toimuvad kolmapäeviti algusega kell 18 Rakvere rahvamaja ruumides – 2. korruse kooriklassis.

Sedapuhku on meeskooril eriti suur bassivajadus, kuid lisandus on teretulnud kõikidesse häälerühmadesse. Möödunud sügisel alanud põlvkonnavahetus võiks jätkuda. Vähim, mida lauljakandidaadilt ootame, on elementaarne viisipidamine, rütmitunne ning suutlikkus kaaslauljaid ja saatepartiid kuulda.

Noodilugejate üle muidugi rõõmustame – häälepartii kiiremad omandajad suudavad ka teisi järele vedada.

Olete oodatud vähemalt “teeotsimise projektis” kaasa lööma! Veel parem aga, kui saaksime ka järgnevatel aastatel öelda – lisaks sellele, et meeskoor jäi alles, muutus ta tänu teile otsekui uueks.

Muide, see ühinemiskutse ei puuduta pelgalt lauljaid, vaid ka noori hakkajaid koorijuhte, kes otsivad Eesti muusikamaastikul omi väljakutseid ja väljundeid. Meeskoor Rakvere juhatamine võiks olla üks neist.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles