Rakkes meenutati Riho Lahit, tema eksliibristest pandi üles näitus

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Mälestushetked Ao kalmistul Riho Lahi haual.
Mälestushetked Ao kalmistul Riho Lahi haual. Foto: Antti Ilomets

Täna möödub 110. aastat õpetaja, karikaturisti, humoristi, ajakirjaniku, ja eksliibrisekunstniku ja populaarse vestekirjaniku Riho Lahi sünnist.

Hiljuti tähistas Rakke Valla Hariduse Selts Lääne-Virumaalt pärit Riho Lahi lähenevat sünniaastapäeva mälestushommikuga.

Esmalt suunduti Ao kalmistule, kus mitmekülgse mehe  viimsel puhkepaigal süütasid mälestusküünlad tema lähedased ja head sõbrad ning temaga kohtunud rakkelased.

Mälestushommikul meenutasid Riho Lahit kui nõudlikku ja suure huumorimeelega inimest Rakkes elava tütar Külli pereliikmed ja Tartust kohale tulnud Riho Lahi minia Helgi tütardega.

Kalju Lomp, kes kohtus Riho Lahiga Tartus Humoristide ühingu satiirisektsioonis, meenutas teda kui töökat ja head sõpra. Suureks eeskujuks enesele nimetas teda Tartus elav viljakas eksliibrisekunstnik Elmar Uuk.

Rakke muuseumis saab oktoobri lõpuni näha Riho Lahi tehtud eksliibriste näitust.

Riho Lahi viimased eluaastad möödusid Rakkes, aga ta oli paigaga seotud ka kui raamatukogule, koolile ja elanikele eksliibriste tegija ning Rakke probleemide tõstataja ajakirjanduses.

Riho Lahi meenutuseks paigaldati tema 100. sünniaastapäeva puhul Ao kalmistule mälestuskivi.

Riho Lahi (27. oktoober 1904 – 23. aprill 1995), kes on rohkem tuntud pseudonüümi Kihva Värdi järgi, sündis praeguses Vihula vallas Võhmal. Ta töötas õpetajana Rakveres, Tartus ja lühemat aega mitmes Virumaa koolis. Lahi on toimetanud ajalehti ja ajakirju (Kotkas, Noor Kotkas, Eesti Loodus, Edasi).

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles