Vabatahtlikud aitavad maru laastatud Väike-Maarjat taastada

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kortermaja katus lendas Väike-Maarja lasteaia mänguplatsile.
Kortermaja katus lendas Väike-Maarja lasteaia mänguplatsile. Foto: Toomas Huik

Esialgsetel hinnangutel vähemalt mitme miljoni krooni eest tormikahjusid kannatanud Väike-Maarja vallas kees teisipäeval kogu päeva vilgas tegevus. Ka teistes kannatada saanud piirkondades oldi raskeimast üle saadud.


Vaikset ja muidu puhast Väike-Maarja vallakeskust oli eile raske ära tunda. 14. sajandist seal seisnud kiriku torni tipus haigutas tühjus, paarisaja aasta vanune tornikiiver lösutas kõrvalasuva leinamaja kabeli katusel.

Kirikust vähem kui kilomeetri kaugusel asuva lasteaia hoovist oleks nagu väiksemat sorti lahing üle käinud. Kõikjal vedeles sodi ja tükke läikivhõbedast katuseplekist, mis veel pühapäeval pealtnäha kindlalt naabruses asuva kortermaja katusel püsis.
Alevik ise meenutas aga pigem raielanki – kõikjal teedel vedelesid puud, mõned neist lausa juurtega maast kistud.

Vallavanem viskas nalja
Seda kaost eile Postimehele näidanud Väike-Maarja vallavanem Urmas Tamme nägu polnud pärast juhtunut aga kaugeltki mitte viril. Naljaga pooleks viskas ta, et nende kirik on nüüd kuulus turismiobjekt, mida lausa kaugelt vaatamas käiakse.

«Meil on juba paljud inimesed kirikutorni saatust kaemas käinud. Kui oleks kõigi nende külastuste eest raha küsinud, saaks vaat et pool kirikutorni juba taastada,» naeris Tamme.

Tegelikult oli vallavanemal põhjust rahuloluks, sest paljud inimesed olid tormist enim räsitud linnale hädas appi tõtanud. Teiste vabatahtlike abistajate seas askeldas juba hommikul kella üheksast Väike-Maarja vanal kalmistul viis kaitseväelast murdunud puid tükkideks saagida.

«Niisama passimiseks aega ei ole olnud, meil on täna siin ikka päris palju tööd, kuid ma ei kurda. Mul on hea meel, kui saan teistele abiks olla,» ütles Tapalt Väike-Maarjasse abiks tulnud kaitseväelane Jaan Tulp.

Tulbiga sama meelt paistsid olevat ka teised abistajad. Kes tuli oma vabast ajast kalmistule puuoksi korjama, kes oli muudmoodi abiks.

Lisaks koristustöödele on heatahtlikud inimesed kahe päeva jooksul annetanud Väike-Maarja kirikutorni taastamiseks kokku juba üle 28 000 krooni. Kiriku kõrval asuvat leinamaja vallavanema sõnul paraku taastama ei hakata ja see lammutatakse.

Tormikahjustuste likvideerimisel abiks olnud kohaliku kalmistumeistri Ruth Palmiste sõnul ei ole tema oma 65 eluaasta jooksul sellist tormi Väike-Maarjas varem näinud. Veel tormiööl pidi ta minema praegu kiriku tornikiivri all lebavasse leinamajja surnuid riietama, kuid õnneliku juhuse läbi jäi see käik tegemata.

«Kirikutornist on tõepoolest ääretult kahju, aga vähemalt ei saanud keegi tormis viga,» ütles Palmiste. «Aga eks igas õnnetuses on ka midagi head – nüüd on vähemalt küttepuid mitmeks aastaks.»

Palmiste optimismi jagas ka Väike-Maarja vallavanem. «Ei saa pead norgu lasta, tuleb edasi tegutseda. See teeb südame soojaks, et meie kogukonda on niimoodi toetatud,» kinnitas Tamme. «Ma tahan tänada kõiki neid inimesi, kes meile raskel ajal appi tulid.»

Saagide undamist oli eile kuulda ka Väike-Maarja naabervallas Rakkes, puude ja muu tormiprahi koristamisega oli ametis pea kogu vallavalitsus. «Ega vallamajas pole tööd teha saanud, sest tehnika ju ei toimi,» rääkis vallavanem Andrus Blok Virumaa Teatajale. «Ühe inimese jätsime sinna igaks juhuks valvesse, kui on midagi väga kiireloomulist.»

Tehnika ei toiminud aga sel lihtsal põhjusel, et suur osa vallast oli veel eile päeval elektrita. «Salla kauplus töötab küünlavalgel, see on päris põnev kogemus,» jutustas Salla külaelu edendaja Hando Kuntro.

Mees rääkis kohalikule lehele, et olid sõbraga tahtnud Rakkes autot tankida, kuid see polnud võimalik. «Ka Lasinurmes polnud elektrit,» kõneles ta. «Vanemad inimesed olid juba väga mures ja neile oli raske selgitada, et rikete kõrvaldamine võtab aega.»

Esialgu olid ka Rakke kauplused suletud. Grossi pood avati esmaspäeval kella viie paiku, selleks ajaks olid nad saanud elektrigeneraatori. Eile hommikul oli liikumist näha ka aleviku teise suurema poe juures.

Poes läks kaup halvaks
Poepidajad olid hädas ka Tartumaal. Elva Tarbijate Ühistu kaubandusdirektori Juta Paursoni sõnul oli neil esmaspäeval suletud kuus poodi, teiste seas ka Elva Konsum.
Kuna elekter oli kauplustes ära rohkem kui 12 tundi, kaotasid külmikud nõutava temperatuuri ja nendes olev kaup tuleb ära visata. «Lubame riiulid täita värske kaubaga nii ruttu kui võimalik,» ütles Paurson.

Elva linnapea Reno Laidre sõnul jäid paljud linnaelanikud vee ja elektrita. Elva nelja kanalisatsioonipumplat hoiti elektrigeneraatoritega töös vaid siis, kui linnaelanikele paariks tunniks vett anti. Linnavalitsuse õnneks tuli elekter esmaspäeva õhtul kella kaheksaks tagasi.

Eile oli olukord linnas Laidre meelest paranemas. «Mõnes kohas on liinid ikka maas ja inimesed on elektrita,» sõnas ta ning tunnistas, et pahameelt on palju.

Tormikahjude likvideerimiseks Lääne-Virumaal kokku kutsutud päästeameti kriisimeeskonna peamiseks tööks oligi eile nn pimedate piirkondade kaardistamine ja generaatorite hankimine, et kõige hädalisemad elektrit saaksid. Eilse päeva jooksul jagati laiali kuus generaatorit.

Ida-Eesti päästekeskuse pressijuht Eve Ojala rääkis, et suur osa generaatoreid läks veisefarmidele ja sigalatele, et loomi joota saaks. «Õnneks pole meil sellist asja olnud, et loomad oleks hukka saanud,» ütles ta.

Ojala nentis eile hilisõhtul, et suurem kiire on õnneks möödas. «Üksikuid hädalisi, kes elektrita on, tuleb ikka veel välja,» ütles ta. «Eks inimesed on tagasihoidlikud või siis ei taipa abi küsida.»

TORMI KOKKUVÕTE

•    Pühapäevase äikesetormi tõttu sai päästeamet üle kolmesaja väljakutse, kõige enam tuli päästjatel tegeleda teedele või elektriliinidele langenud puude eelmaldamisega. Lõviosa väljakutsetest olid Lääne-Virumaal ja Lõuna-Eestis.

•    Pikne süütas esialgsetel andmetel viis majapidamist.
•    Kinnitamata andmetel sai tormis viga neli inimest, kolm Lääne-Virumaal ja üks Tartumaal Elvas.
•    Lääne-Virumaal pani päästeamet tormikahjudega tegelemiseks kokku kriisimeeskonna. Elektrigeneraatoritega varustati hooldekodusid, loomafarme ja pumbajaamasid, samuti aidati taastada elektrivarustust Väike-Maarja vallas Ebavere mobiiltelefonimastis.
•    Torm lõi rivist välja 3600 alajaama, elektrita jäi 38 000 klienti. Eile õhtul kella 17 ajal oli elektrita veel 250 Eesti Energia alajaama ja 3364 nendega seotud klienti.
Allikas: päästeamet/PM

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles