Lääne-Virumaal sai tormis kahjustada 190 hektarit riigimetsa

, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Tormikahjustused Eismal.
Tormikahjustused Eismal. Foto: Meelis Meilbaum

Riigimetsa majandaja RMK sai teisipäeva hilisõhtul lõppenud inventuuri käigus esialgse ülevaate tormikahjustustest riigimetsas.

Tekitatud kahju riigimetsas loeti kokku kaheksas maakonnas. Kõige tugevam raju laastas Lääne-Virumaad, kus on pöördumatult kahjustatuks hinnatud ligikaudu 190 hektarit riigimetsa mahuga 45 000m³.

“Põhjaranniku männimetsad Vainupea, Eisma, Rutja, Kiva ja Kandle ümbruses on ühtlaselt ja massiliselt murtud,” kommenteeris kohapealset olukorda RMK Lääne-Virumaa metsaülem Eerik Väärtnõu.

“Loobu ja Kunda metsandikes hindame lageraie vajaduseks vähemalt 120 hektarit mahuga 26 000 m³, millele lisandub ligikaudu samas mahus sanitaarraiet, aga need on alles väga esialgsed hinnangud,” lisas ta.

RMK suunas tormile järgneval päeval Lääne-Virumaale appi maanteesid tormimurrust koristama kaks harvesteri. Nüüdseks on liikumisteed avatud ja tormikahjustuste kiireks koristamiseks tuuakse täiendavalt juurde metsamasinaid.

Seisundijärgset lageraiet vajab Eestis 260 hektarit väga tugevasti kahjustatud metsa ligikaudse mahuga 60 000m³.
Sanitaarraiet vajab hinnanguliselt 500-600 hektarit metsa, sellest saadava puidu ligikaudseks mahuks hinnatakse 15 000-20 000 m³.

“Äikesetormide hooaeg algas metsameeste jaoks juba juulikuu lõpunädalal, siis hakkasime tegema ka iganädalast kahjustuste seiret,” sõnas RMK juhatuse liige Tiit Timberg.

“Nädal tagasi vajas äikesetormidest tingitud seisundijärgset lageraiet 20 hektarit kahjustatud metsa, möödunud pühapäev tõi sellele aga rängalt lisa – esialgsete hinnangute järgi 260 hektarit.“

Torm muudab ka RMK üldisi raieplaane – esimeses järjekorras koristatakse tormimurru mets ja raiemahtusid tormist puutumata maakondades tõmmatakse tagasi.

“Teeme tihedat koostööd Keskkonnaametiga selleks, et võimalikult kiiresti langetada otsused, kas tormimurdu koristada või jätta koristamata pöördumatult kahjustatud vääriselupaikades ja kaitsealustes metsades,“ kinnitas Timberg.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles