Toetagem reisimist Euroopa riikidesse

Sander Liivak
, tõlkija
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Sander Liivak
Sander Liivak Foto: Erakogu

Pärast Teist maailmasõda on Euroopas territoriaalselt laienenud ainult kaks riiki: Saksamaa ja Venemaa.

Me suhtume nendesse laienemistesse erinevalt: kiidame heaks Saksa demokraatliku vabariigi ja Lääne-Berliini liitmise Saksamaa liitvabariigiga 1990. aastal, aga mõistame hukka Krimmi autonoomse vabariigi ja Sevastoopoli liitmise Venemaa föderatsiooniga 2014. aastal. Samuti usume, et Kosovo ja Ukraina iseseisvus on hea, aga Abhaasia ja Kataloonia iseseisvus halb. Kosovo ja Abhaasia on võõrvõimude abiga emamaa küljest lahti rebitud, aga nende analoogid Vojvodina ja Adžaaria ei ole.

Ukraina ja vene keel on lähedased sugulaskeeled, nagu katalaani ja kastiilia keel, ning Kiiev on Venemaale sama oluline linn kui Barcelona Hispaaniale. Mõlemad asuvad Euroopa südamele lähemal kui võimukeskused Moskva ja Madrid. Ukraina ja Kataloonia pole kolooniad, vaid ajaloolis-kultuurilised regioonid. Iseseisvust vajab pigem Siber, nagu 1816. aastal vabanenud Argentina.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles