Indrek Saar: Kolmapäeval kell kolm

Indrek Saar
, riigikogu liige sotsiaaldemokraatlik erakond
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Indrek Saar.
Indrek Saar. Foto: Tairo Lutter / Virumaa Teataja

Rakvere linnavolikogu ootab ees oluline koosolek. Vahest üks põhimõttelisemaid lähiajaloos.


Kolmapäeval kell kolm algaval Rakvere linnavolikogu istungil on kuuenda päevakorrapunktina arutlusel linnapea umbusaldusavaldus.

Ühelt poolt on minu kui sotsiaaldemokraadi jaoks ju muidugi oluline, kas valimised võitnud sotsidest linnajuhid jätkavad. Aga see on minu mure.

Teisalt on tegu aga väga põhimõttelise küsimusega - kas vaid omakasule orienteeritud võimumängud saavad ka meie linnas tavaks. Seni on Rakveres linna juhtinud need, kes on selleks valimiste kaudu volituse saanud. Praegu toimuv on aga kõike muud kui Rakvere inimeste tahe.

Tunnistab ju ka umbusalduse algatanud reformierakond oma ametlikus, volikogule esitatud avalduses, et põhjus, miks sotsiaaldemokraatidest linnajuhid on väidetavalt volikogu usalduse kaotanud, peitub kahe mehe värvivahetuses.

Aga see on ju vaid Roman Kusma ja Neeme- Jaak Paabu, mitte kogu linna mure.

Meedia vahendusel on reformierakond ette heitnud, et linnas pole kaheksa kuuga algatatud ühtegi uut projekti ning linna areng seisab.

Mida konkreetselt arengu all silmas peetakse, pole aga avaldatud. Vaatame siis põgusalt, mis linnas selle napi ajaga, mis viimastest valimistest möödas, on juhtunud.

Surutise kiuste

Praegune linnavalitsus alustas üldise majandusolukorra ja riigi eelarvekärbete tõttu tööd seisus, kus linna eelarvest tuli kärpida 40 miljonit. Rakvere jaoks tähendas see summa ligi 1/5 kogu linna eelarvest. Samas tuleb tagada koolide, lasteaedade, sotsiaaltoetuste süsteemi jms toimimine. Samuti ei saa maksmata jätta headel aegadel linna objektide ehitamiseks võetud laene.

Ilma suurema halata kärpisid linnajuhid algatuseks oma töötasu 20% ja piirasid administreerimiskulusid, kokku tuli leppida ka kõigi teiste linnaametnike palkade vähendamine.

Sellest hoolimata teevad kõik endiselt oma tööd ja ei virise.

Haridusest kui prioriteedist tuututamise asemel tehti midagi reaalset Rakvere lastele hea hariduse tagamiseks: suudeti säilitada lasteaia ning spordi- ja muusikakooli pedagoogide palk varasemal tasemel, sarnaselt üldhariduskoolidega.

Praeguses majandusseisus vajab linna tuge Rakveres mitusada peret. Eriti oluline on tänases olukorras pöörata tähelepanu laste vaesusesse langemise ärahoidmisele. See tähendab, et lastel peavad säilima võimalused lasteaias käia ja seal kõht täis süüa, omandada võimetekohane huviharidus.

Kuigi sellise abi vajajate hulk on mitmekordistunud, on Rakveres seni leitud võimalused neid peresid aidata. Kahju, et ärimehed, kes tahavad kiirrongidega sõita, ei taha näha, mis meie ümber tegelikult toimub.

Tegelikult on meil hästi

Rakveres käib eurotoetuste najal kahe olulise haridusobjekti ehitus: töös on nii Kungla lasteaed kui ka reaalgümnaasium.

Äsja esitati ambitsioonikad euroraha taotlused Pärdi muusikamaja ja vallimäe vabaõhu-kultuurikeskuse rajamiseks.

Samas on mitmed teised omavalitsused finantsseisus, kus eurotoetuseid ei saada kasutada, sest omafinantseeringuks napib vahendeid ning laenu võtta ei saa.

Keskkonda ja rahakotti säästev revolutsioon on toimunud küttemajanduses: maikuust alates tuleb 20% linna soojusest hakkpuidust, mis vähendas linlaste küttearvet 10%. 2011. aastaks on plaan saada juba 50% taastuvallikatest ja neljandiku võrra väiksemaid küttearveid.

Ka testprojekt tuulegeneraatorite kasutamisest linnakeskkonnas on käima lükatud.

Augustis sai allkirjad ka veemajandusprojekti leping, mis peale aastatepikkust edasilükkumist lõpuks lahendab ka nende 15% rakverlaste probleemi, kellel siiani puudusid tsentraalne vesi ja kanalisatsioon.

Linnavalitsuse ja kultuuri suhe on Rakveres pikki aastaid olnud pehmelt öeldes segane ja rahvamaja tegevus hangunud.

Kultuuri, sporti ja sotsiaalvaldkonda kureeriva abilinnapea Kairit Pihlaku vedamisel on välja töötatud uus Rakvere kultuurikeskuse kontseptsioon. Pärast pikki otsinguid on loodavale kultuurikeskusele leitud ka noor võimekas eestvedaja Keio Soomelt, kes juba praegu kogenud kultuurikaladelt rohkelt kiidusõnu teeninud.

Töös on uus nüüdisaegne noorsootöö kontseptsioon ja septembris saab noortekeskus tunduvalt laialdasemaid võimalusi pakkuvad ruumid.

Alanud on esinduslikud Pärdi pidunädalad ja 11. septembril saab linnapea hr ? avada skulptuuri “Poiss jalgrattal”, mille finantseerimiseks 300 000 krooni saamine kultuurkapitalist on pretsedent, mis annab tunnistust heast meeskonnatööst.

Ja kogu Virumaa selleaastane triumf - Rakvere Tarva korvpallimeeskonna vägiteod, mis panid kogu Eesti meile kaasa elama.

Neile, kes korvpalliasjadega süvitsi kursis, pole saladus, et just Rannar Vassiljev on see, kes viimastel aastatel nii abilinnapea kui linnapeana korvpalli rahastamise eest seisnud.

Näitame Rakveres sisu

Leheruum ja lugeja kannatus on ammu otsa saanud, aga häid ja uudseid algatusi võiks lugeda üles küll ja veel.

Loomulikult ka vigu, sest kõik on inimesed ja inimesed ei ole kunagi ideaalsed, nii nagu ka meid ümbritsevad olud. Ja erinevad olud ja ajad vajavad ka erinevaid juhte.

Kui Sina, hea Rakvere inimene, arvad, et jama on lahti, et midagi on nüüd küll väga valesti, või ei ole nõus sellega, et paari ärisõbra eneseotsingud on olulisemad kui valimistel väljendatud rakverlaste tahe, siis on Sul võimalus tulla sel kolmapäeval linnavolikogu saali ja küsida või kuulata, protesteerida või aplodeerida.

Linnavolikogu istungid on avalikud ja ka sel moel on võimalus mõjutada linna juhtimist valimiste vahelisel ajalgi. Seista selle eest, et valimised kui Rakvere inimeste tahte väljendus säilitaksid oma mõtte ja tähenduse.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles