Kas palk on piisav omandatud oskuste ja haridusega

Kairit Pihlak
, Rakvere abilinnapea, SDE
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kairit Pihlak.
Kairit Pihlak. Foto: Erakogu.

Palk on kujunemas populaarseks teemaks enne riigikogu valimisi. Olen seda meelt, et iga töö eest peab saama palka, mis võimaldab perekonnal ära elada, kuid tulevikus on parema palga teenimise eeldusteks noorte õpimotivatsioon ja koolis omandatud oskused, mis vastavad muutuva maailma väljakutsetele.

Vestlesin hiljuti ühe riigiasutuse juhiga, kes oli viinud läbi töökonkursi ja oli mures, et kandidaatidel puudus adekvaatne arusaam palga tasemest. Samas oli paljudel ette näidata hulk tunnistusi ja diplomeid mitme kõrghariduse omandamise kohta.

Üks põhjus, miks tööotsijate palgasoov ei ole reaalsusega kooskõlas, võib olla hariduse vähene seos praktilise eluga. Iga ettevõtja teab, et palka on võimalik maksta ainult siis, kui ta suudab oma kaupa või toodet piisavalt palju ja kõrge hinnaga müüa. Mida rohkem lisandväärtust ettevõtjad loovad, seda kõrgemat palka on lõpuks võimalik maksta nii erasektori töötajale kui maksude kaudu riigi palgal olijatele, näiteks õpetajatele.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles