Afganistanis langes Eesti kaitseväelane

Martti Kass
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Herdis Sikka
Herdis Sikka Foto: Kaitseväe peastaap

Täna keskpäeval langes Afganistanis NATO operatsioonil lahinguülesandeid täites Eesti jalaväekompanii Estcoy-10 kaitseväelane nooremseersant 20-aastane Herdis Sikka.

Afganistani põhiseadusliku valitsuse vastased mässulised ründasid Eesti jalaväeüksust isevalmistatud lõhkekehaga Lõuna-Afganistanis Helmandi provintsis Nad-e-Ali piirkonnas. Soomukijuht nooremseersant Herdis Sikka sai isevalmisatud lõhkekeha (IED) plahvatuses üliraskelt vigastada, kui tema allüksus viis läbi rutiinset jalgsipatrulli Wahidi patrullbaasist vähem kui viie kilomeetri kaugusel Eesti jalaväekompanii vastutusalal.

Kaasvõitlejad andsid haavatule otsekohe esmaabi ja meedikud toimetasid raskelt haavatu helikopteriga Camp Bastioni kolmanda taseme haiglasse. Vaatamata jõupingutustele ei õnnestunud arstidel Eesti allohvitseri elu päästa ja nooremseersant Herdis Sikka suri vähem kui kaks tundi pärast isevalmistatud lõhkekeha plahvatust vigastustesse.

 Teised kaitseväelased rünnakus kannatada ei saanud. Eesti jalaväekompanii Estcoy-10 jätkas operatsioone oma vastutusalal.

 1.Jalaväebrigaad on langenu lähedasi teavitanud. Kaitsevägi avaldab nooremseersant Herdis Sikka lähedastele siirast kaastunnet ning palub ajakirjanikel respekteerida langenu pere ja sõprade leina.

Nooremseersant Herdis Sikka alustas teenistust kaitseväes 2008. aastal algul Kirde Kaitseringkonna Suurtükiväepataljonis ja hiljem Pioneeripataljonis. Pärast ajateenistust jätkas nooremseersant Sikka teenistust elukutselise kaitseväelasena Scoutspataljonis ja Kalevi jalaväepataljonis.

Nooremseersant Sikka oli oma kaasvõitlejate ja ülemate silmis hinnatud teenistuskaaslane. Langenud kaitseväelase mälestuseks viis Eesti Afganistani kontingendi kaplan läbi mälestuspalvuse eestlaste hoitavas kontrollpunktis Karim.

Praegu teenivad Lõuna-Afganistani rahutus Helmandi provintsis Eesti jalaväekompanii Estcoy-10, logistiline toetuselement NSE-9, staabiohvitserid ja staabiallohvitserid. Jalaväekompanii Estcoy-10 teenib Suurbritannia juhitava Helmandi väekoondise koosseisus.

Eesti kontingendi suurus Afganistani Islamivabariigis on 160 kaitseväelast.

Kaitsevägi osaleb NATO juhitud sõjalisel operatsioonil Afganistani rahvusvaheliste julgeolekutagamisjõudude ISAF koosseisus alates 2003. aastast.

Kaitseministeeriumi 1. korruse fuajees (Sakala 1) on avatud kaastundeavalduste raamat, samuti on Kaitseministeeriumi veebilehel www.kmin.ee avatud elektrooniline kaastundevalduste raamat.

Mullu detsembris langes Afganistanis NATO operatsioonil lahinguülesandeid täites Estcoy-9 kaitseväelane, 19-aastane nooremseersant Kristjan Jalakas.

Viimase seitsme aasta jooksul on Afganistanis hukkunud kaheksa kaitseväelast ning vigastada saanud üle poolesaja.

Kaitseministeerium saatis sel kuul kooskõlastusele eelnõud, mis näevad 2011. aastal ette keskmiselt üle 200 Eesti kaitseväelase osalemise rahvusvahelistel sõjalistel operatsioonidel Afganistanis, Kosovos, Bosnias, Iraagis, Lähis-Idas ning Euroopa Liidu Põhjala Lahingugrupi koosseisus.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles