Rüüstajad rikkusid Paistu pühakoda

, toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Altarimaali rebendid on nii suured, et valgus paistab neist läbi.
Altarimaali rebendid on nii suured, et valgus paistab neist läbi. Foto: Peeter Kümmel / Sakala

Eelmisel nädalal pildusid pätid kive Paistu kiriku akendesse ja lõhkusid altarimaali, mille taastamine läheb maksma kümneid tuhandeid kroone.


Möödunud nädala keskel lõhuti Paistu kiriku 14 aknaruutu. Mõned kivid vigastasid ka altarimaali, mille taastamine oli 2005. aastal läinud maksma 51 000 krooni. «Eks me pea selle nüüd uuesti Tallinna restaureerida saatma,» nentis Paistu koguduse õpetaja Raivo Asuküla.

Tema sõnul on pätid teada, sest õhtul kella üheteistkümne paiku aset leidnud  vandaalitsemisel oli pealtnägijaid. Väidetavalt on tegu kohaliku noortekambaga. «Oleme politseile ka avalduse teinud,» rääkis vaimulik.

Politsei Lõuna prefektuuri pressiesindaja Liina Pissarevi sõnul on juhtunut vara kommenteerida. «Uurimine ja kahjude hindamine alles käib ning selle huvides ei saa me praegu infot anda,» ütles ta.

Paraku ei piirdunud lõhkumine vaid nimetatud juhtumiga, sest eile oli ümber lükatud ka kiriku nimipühaku neitsi Maarja skulptuur.

Lisaks politseile on sündmuspaiga üle vaadanud muinsuskaitseameti Viljandimaa vaneminspektor Anne Kivi. Ta kinnitas, et maali lõuend on viiest kohast rebenenud nii, et seda tuleb kindlasti professionaalidel parandada. «Kui palju see täpselt maksma läheb, oskab öelda restauraator,» lausus ta.

Paistu kiriku altarimaal «Kristus ristil» on Riia kunstniku Johan Ludwig Maddause looming ja valmis XIX sajandi keskel.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles