Ebaseadusliku raie eest saab kinnistuomanikku trahvida

Virumaa Teataja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Anu Kivi
Anu Kivi Foto: Arvet Mägi/Virumaa Teataja

Virumaa Teataja veebilehel esitatud küsimustele vastanud Rakvere linnavalitsuse haljastusinsener Anu Kivi  sõnul ei saa ametnikud ennustada, milliseid puid torm murrab, ja soovitab ikkagi oma vara kindlustada.


Kui linn ei luba maja lähedal olevat suurt puud maha võtta ja see juhtumisi tormis murdub, kas siis on loota, et linn hüvitab puu tekitatud kahjud?

Puu mahavõtmiseks peaks alati olema mõjuv põhjus. Suurus ei ole mitte alati mõõdupuuks. Linna vastava ala spetsialistid on võimelised hindama puu võimaliku kahjustuse ulatust ja sellele tuginedes ka ettepanekuid ning otsuseid tegema.

Tormid on näidanud, et tormituulele ettejääv ei pea olema tingimata suur või kahjustatud puu. Paralleele otsides: kas näiteks auto tehnilist ülevaatust tegev spetsialist võtab endale sõidukit kontrollides vastutuse kõigi võimalike õnnetuste eest? Kahjude korvamiseks on loodud varakindlustussüsteem.

Miks ma ei või oma maa pealt lihtsalt puud maha võtta, kui see tundub ohtlik? Ja mis juhtub, kui ma seda siiski teen?

Looduskaitseseaduse § 45 kohaselt tiheasustusalal asuvaid üksikpuid, välja arvatud kasvav mets metsaseaduse tähenduses ja viljapuud, tohib raiuda kohaliku omavalitsuse loa alusel. Raieloa andmise kord on kehtestatud Rakvere linnavolikogu 13. detsembri 2006. aasta määrusega nr 37.
Looduskaitseseaduse § 73 alusel karistatakse tiheasustusalal kasvava puu ebaseadusliku raie eest rahatrahviga kuni 300 trahviühikut või arestiga. Sama teo eest karistatakse juriidilist isikut rahatrahviga kuni 50 000 krooni.
 

Kui ma otsustan oma maal kasvava puu maha võtta, kaua ma pean siis selleks luba ootama? Kui kaua võtab aega kogu menetlus, kuni saan tellida saemehe?

Raieloa andmise või selle andmisest keeldumise otsustab linnavalitsus hiljemalt 21 tööpäeva jooksul arvates nõuetekohase taotluse või nõutud täiendavate dokumentide ja selgituste esitamise päevast.

Samas puu kasvuperioodil raiet üldjuhul ei lubata. Erisused tulevad siin reaalsest ohtlikkusest inimestele ja varale, kui antakse luba ka kohe puu maha võtta.
 

Kas ma võin ka naabri peale n-ö kaevata ja teatada, et puu näiteks minu katusele ohtu põhjustab?

Kaebamine olukorda ei lahenda, pigem tekitab naabrite vahel pingeid. Soovitan teil naabrit probleemist teavitada ja anda talle nõu, et ta kutsuks Rakvere linnavalitsuse spetsialisti puud hindama.

Viimase tormiga on üks suur puu minu eramu suunda kaldu vajunud ja arvata on, et järgmis(t)e maru(de)ga see maha kukub ja just minu maja peale. Millest või kellest peaksin alustama, et seda õnnetust ära hoida?

Kõigepealt küsimus: kelle kinnistul asub nimetatud puu?
Kui teie kinnistul, siis tuleb teil esitada Rakvere linnavalitsusele taotlus puu mahavõtmiseks. Taotluse vormi leiab Rakvere linnavalitsuse kodulehelt või saab selle linnakantseleist.

Edasi võtab teiega ühendust haljastusinsener või linnametsnik, puu hinnatakse ja spetsialistid esitavad ettepaneku raieloa väljastamiseks Rakvere linnavalitsuse istungile. Raieloa andmise või selle andmisest keeldumise otsustab linnavalitsus.

Kui puu asub naaberkinnistul, peaksite pöörduma murega kinnistu omaniku poole, kes siis juba ise esitab linnavalitsusele taotluse.

Raieluba ei ole vaja taotleda tuuleheite või tormimurru korral maha kukkunud või ohtlikuks muutunud ja kiiret likvideerimist nõudvale (avariiohtlikule) puule.
 

Kes teostab järelevalvet linna haljastuskonkursi (sh surnuaedade hooldustööd) võitnud firmade töö üle?

Järelevalvet teostab haljastusinsener. Rakvere linna haljasalade hooldust teostavad Rakvere Linnahoolduse OÜ ja OÜ Kadrani P.H., suve- ja püsilillepeenarde ning noorhaljastuse hooldust teostab OÜ Kesklinna Pargid. Kalmistute hooldusleping on OÜga Rakvere Linnahooldus. Riigihanked nimetatud tööde teostaja leidmiseks toimusid 2007. ja 2008. aastal, lepinguperioodi pikkus on kolm aastat.
 

Kui võrrelda Rakveret mõne teise põhjamaa linnaga, siis siin kasutatakse pottides lühikese õitsemisajaga lilli. Samal ajal Soome haljastuses domineerib püsitaimestik. Kas paar korda kuus lillede väljavahetamine pole kallim ja tööjõukulukam?

Rakvere linnas, nagu ka teistes Eesti linnades, kasutatakse tõesti palju suvelilli ja seda eelkõige tugeva värviefekti saavutamiseks kevad- ja suveperioodil. Suvelilled on linnas kõige olulisematel objektidel, kuhu tihti on püsilillepeenra rajamine lootusetu ka vähese ruumi tõttu. Aga kesklinnas ja äärelinna haljasaladel on ka Rakveres palju püsilillepeenraid ja me oleme asendamise suunas liikunud juba aastaid. Kuna eelarveline kitsikus on sundinud meid tõsiselt raha kokku hoidma, siis järgiseks lepinguperioodiks on suvelillede osakaal linnas kindlasti väiksem ja püsilillede osakaal suurem.
Missugune on linna arengukava Lilleoru, Tartu ja Kunderi tänava piirkonna haljastuse osas?

Rakvere linna arengukava aastateks 2010–2030 on alles koostamisel. Rakvere linna üldplaneeringus on ette nähtud linna lõunapoolsete metsaalade säilitamine ja arendamine aktiivse puhkuse tarvis.
 

Miks põõsaste korrastamine kevaditi väga palju aega võtab?
Põõsaste lõikamisega tegelevad kõik hooldusettevõtted, kellega linnal on sõlmitud leping (ettevõtete nimed on loetletud seitsmenda küsimuse vastuses).
Kui küsija mõtleb põõsaste korrastamise all hoolduslõikust (kärpimine, sanitaarlõikus, harvendamine, noorenduslõikus), siis töid teostatakse liigiti erinevatel aegadel - kas enne pungade puhkemist või peale õitsemist.

Tööde aega mõjutavad samuti väga erinevad kevaded, nii külma kui lumesulamise poolest. Tehtud töid kontrollitakse pisteliselt.

Sageli on peetud hooldamata hekke ning põõsaid linna omanduses olevaiks. Iga kinnistu omanik peab korraldama ja tegema ise tööd oma kinnistul asuva haljastuse osas.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles