Juhtkiri: Koolihommikud

Virumaa Teataja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Ants Liigus / Pärnu Postimees / Aldo Luud / Õhtuleht

Uue kooliaasta alguses on tekkinud diskussioon koolipäeva alguse üle: osa lapsevanemaist leiab, et kell 8 algavad tunnid on lapse jaoks liiga varajased, teised on aga traditsioonilise ajaga päri.


Suuresti on see pealinna probleem, kus vanemad oma võsukesi kodust linna teise otsa kooli peavad saatma. Aga selle valiku on teinud lastevanemad.

Ideaalis võiks ju laps käia kodule lähimas koolis ehk siis koolis, milleni jõudmiseks ei pea kulutama aega ummikutes oodates või ühissõidukeid vahetades, ja lapse uneaeg oleks pikem.

Samas on koolipäeva hilisem algus maakoolides loogiline, sest lapsed peavad kohale jõudma tõesti kaugelt ja tõusevad selleks niigi sootuks varem kui linnalapsed. Seepärast on maakoolides tunnid alanud kas kell 9 või 8.45 juba aastakümneid.

Linnakooliga on aga see häda, et kui vanemad, kelle tööpäev algab kell 8, tahavad oma võsukese ise kooli viia, siis on seda väga keeruline teha, kui tunnid algavad hiljem – ei saa lasta ju lapsel tund aega kooliukse taga oodata või korraldada enne tunde pikapäevarühma.

Mis puutub aga varasesse ärkamisse, siis peaks ju I klassi minev laps olema sellega harjunud juba lasteaiaeas, mil ema-isa ta enne tööpäeva pedagoogidele üle andis. Pigem on probleemiks see, et suvel on päevarütm sootuks teistsugune olnud ja sügisel on raske uue päevakavaga harjuda.

Küllap on asi kinni ka traditsioonis ja mugavuses. Kunagi olid ju koolides isegi õhtused vahetused. See eeldas lastelt sootuks suuremat iseseisvust kui hommikune kooliminek, samuti tekitas pikk õhtune koolipäev vastuseisu, kõnelemist väsimusest ning võimaluse puudumisest lapsi koolitöös aidata, sest vanem on hommikul tööl.

Nii et nokk kinni, saba lahti - mitte kunagi pole kõik rahul.
Küll aitaks lapsel hommikuti valutumalt tõusta see, kui ta õhtul õigel ajal magama saaks ega veedaks aega arvuti või teleri taga hiliste tundideni. Ja seda saavad lapsevanemad kahtlemata korraldada.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles