Toomas Varek: Valitsus tahab omavalitsuste raha kärpida

Virumaa Teataja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Tühi rahakott.
Tühi rahakott. Foto: Arno Saar / Õhtuleht

Riigikogu lõpetas kolmapäeval valitsuse algatatud kohaliku omavalitsuse üksuse finantsjuhtimise seaduse eelnõu teise lugemise.


Eelnõu kaasajastab kohalike omavalitsuste eelarvekorralduse - ühtlustatakse ka finantsarvestuse põhimõtted.

Eelnõuga piiratakse ka omavalitsuste laenuvõtmist: sätestatakse, et netovõlakoormus võib ulatuda kuni 60%-ni vastava aruandeaasta põhitegevuse tuludest.

Samuti kehtestab eelnõu kohaliku omavalitsuse põhitegevuse tulemi lubatava väärtuse, sätestades, et aruandeaasta lõpu seisuga peab see olema kas null või positiivne.

Keskerakond tegi kolmapäeval Riigikogus ettepaneku kohalike omavalitsuse üksuse finantsjuhtimise seaduse teine lugemine katkestada.

“Riik ei pea enam hüvitama kohalikule omavalitsusele seadusega tekitatud lisakulusid, vaid võib vähendada omavalitsuse kohustusi,” ütles Riigikogu Keskerakonna fraktsiooni aseesimees Toomas Varek.

“Tagajärjeks on olukord, kus valitsus vähendab omavalitsuse tulusid ning ütleb, et noorsoospordi rahastamine pole enam omavalitsuse asi. Ka võib omavalitsus olla sõlminud lepinguid, mida ei saa keset eelarve aastat katkestada.”

Varek ütles, et valitsus on omavalitsuste eelarveid oluliselt kärpinud ning samal ajal suurendanud omavalitsuste kohustusi.

“Riigikohtu 16. märtsi 2010 otsusest selgub, et põhiseadusega vastuolus olevaks tunnistatakse õigusaktid, mis panevad omavalitsustele täiendavad riiklikud kohustused ilma rahastamiseta riigieelarvest,“ selgitas Varek.

Ettepanek ei leidnud toetust. Hääletus: 27 poolt, 37 vastu.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles