Rakke lubjatehas saab peatselt tõhusa rahasüsti

, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Rakke lubjatehas.
Rakke lubjatehas. Foto: Arvet Mägi/Virumaa Teataja

Rakkes peetud konverentsil “Paekivi ja lubi - Rakke viimased 100 aastat” olid teadlased ja ettevõtjad lubjatööstuse tuleviku suhtes optimistlikud, sest lähiaastatel kavatsetakse investeerida 100 miljonit krooni.


Nordkalk Eesti ASi tootmis- ja tehnikadirektor Toomas Post kõneles, et kõrgekvaliteedilistel lubjatööstustoodetel on kindlasti ka tulevikus turgu ja nõudlus nende järele suureneb nii Balti riikides kui mujal lähiregioonides.

“Konkurentsis püsimiseks tuleb teha investeeringuid ja emafirma Nordkalk on nendega alustanud,” sõnas Post.
2007. aastal investeeriti 25 miljonit krooni uue mobiilse purustussõlme rajamisse.

Investeering tulevikku

“Mobiilse purustusliini hankisime Soome firmalt Metso. Valikut tehes arvestasime selle kvaliteeti  ja vajalikku toodangumahtu,” selgitas Post. Purustusliin alustas tööd Karinu karjääris. Ostetud said ka ekskavaator ja rataslaadur, mis on vajalikud liini kasutamiseks.

Kui praegu töötavad Rakke lubjatehases kaks ahju, mille kummagi võimsus on toota 60 tonni kustutamata lupja ööpäevas, siis 2012. aastaks kavatsetakse ahjud rekonstrueerida. Rekonstrueeritud kahe ahju koguvõimsuseks plaanitakse 300 tonni toodangut ööpäevas.

“Nordkalk Eesti ASi Rakke lubjatehase eesmärgiks on tõusta kindlaks turuliidriks Baltikumis ja osaliselt ka Loode-Venemaal. Meil on olemas hea logistikavõrk, toorainebaas ja tublid oskustöölised, et see plaan ellu viia,” kinnitas Toomas Post.

Lai kasutusala

Nordkalk Eesti ASi tegevdirektor Andres Rammul rääkis, et Rakke tehase tähtsamad  tootearendused on olnud traditsioonilise toodangu - lubja kvaliteedi parandamine ja alates 1980ndatest tänaseni tööstuslikuks tooraineks mineva lubjakivi fillerite tootmisse juurutamine.

“Rakke tehase toodangu suurimad tellijad on AS Horizon, Aeroc AS, Silikaat AS, VKG lubja osas.

Lubjakivi fillereid tellivad Rakkest Valmiera Klaaskiu Tehas, O-I Production Estonia AS (endise nimega Järvakandi Klaas), Loode-Venemaa ja Baltikumi söödatootjad Gatshina KKZ, Vievio Paukstynas, Kauno Gruday ja Tallegg, Baltikumis tegutsevad ehitussegude tootjad Saint Gobain, Sakret, Uninaks, Henkel ja ehituskivide tootja Wieneberger,” nimetas Rammul.

Eksport moodustab kogu müügist kolmandiku (30-36% erinevatel aastatel). Andres Rammul tõi hulga näiteid lubja ja fillerite kasutusalade kohta. Näiteks, et suhkrutööstuses kasutatakse lupja peedisuhkru puhastamiseks.

Tegevdirektor kõneles, et lubi on klaasi tootmisel üks peamisi koostisosi, peaaegu kolmandik klaasist on kaltsiumkarbonaat. Kustutamata lupja ja lubjakivipulbrit kasutatakse klaaskiu valmistamisel.

“Samuti on Rakke lubjatehase tooted tarvitusel põllumajanduses nii loomasöötade toorainena kui põldude lupjamisel,” märkis Andres Rammul.

Tuntud ja teatud on lubjatööstuse toodangu kasutamine tselluloosi ja paberi tootmisel. Metallurgiatööstuse kõrgahju protsessides läheb peenestatud kustutamata lupja tarvis väävli eemaldamiseks malmist.

Konverterprotsessides, kui raud muudetakse teraseks, kasutatakse kustutatud lubja plaate räbu moodustumisele kaasaaitamiseks.

Suur tööandja

Rakke vallavanem Andrus Blok rääkis, et Nordkalk Eesti Rakke lubjatehas on valla suurim tööandja ja omavalitsuse ettevõtmiste ja algatuste toetaja.

“Traditsiooniks on saanud aastalõpu kohtumised ettevõtte juhtkonnaga, kus räägime nii firma kui valla majanduselust ning püüame ühisel nõul ja jõul tekkinud probleemidele lahendusi leida,” ütles Blok.

Rakke lubjatööstuse ajalugu ulatub sajandi taha, kui 1910. aastal ehitas eesti soost mees Karl Kaddak asulasse tolle aja Venemaa suurima lubjatehase. Rakke keskuses asuvad lubjatehase ringahjude varemed koos 65 m kõrguse korstnaga on praegu ainulaadsed maailmas.

Karl Kaddak alustas lubja tootmist väiksemates kogustes juba varem, kui rajas XIX sajandi lõpukümnenditel viiest maaahjust koosneva kompleksi, kuid suurtootmise alguseks loetakse aastat 1910.

Kui sada aastat tagasi toodeti Rakkes vaid kustutamata lupja, mis läks ehitustööstusele, siis praegu kasutatakse Nordkalk Eesti Rakke lubjatehase toodangut nii paberi-, metalli- kui ehitusmaterjalide tööstuses, aga ka põllumajanduses.

Nordkalk on Põhja-Euroopa juhtiv lubjakivitoodete valmistaja, kes on tegutsenud Eestis 1996. aastast.
Nordkalk Eesti ASil on kolm tootmisüksust: Rakke lubjatehas koos Karinu lubjakivikarjääriga, Vasalemma lubjakivikarjäär ja Kurevere dolo­kivi­karjäär.

Firmast

• Töötajaid 112.
• 2009. aasta kaevandusmaht 1,7 miljonit tonni.
• Käive 228 miljonit krooni.
• Ärikasum 10 miljonit krooni.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles