Tarbija: Korja ainult neid seeni, mida kindlasti tunned

Kristi Ehrlich
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Korjata tasub vaid neid seeni, mida tunned. Pilt on illustratiivne.
Korjata tasub vaid neid seeni, mida tunned. Pilt on illustratiivne. Foto: Elmo Riig / Sakala

Kuigi rikkalik seeneaasta pakub võimalust muuta toidulaud mitmekesisemaks, ei tasu iga seent endale korvi panna, sest nii mõnigi mürgiseen võib sarnaneda tavalise söögiseenega.

RMK Sagadi metsakeskuse bioloogist seenesõber Asta Tuusti jagas näpunäiteid, mida iga seeneline peaks metsa minnes kindlasti arvesse võtma.

Seenelkäimise kuldreegel on tegelikult ammu teada - korja ainult neid seeni, mida kindlasti tunned. Seeneraamatute ja -määrajate põhjal, eriti just pildi järgi, ei soovita seenesõber mitte ühtegi seent määrata, sest paraku on nii, et mõni söödav seen võib pildi pealt olla väga sarnane surmavalt mürgiste seentega.

“Šampinjoni ja valge kärbseseene sarnasus on kõigile teada, aga vähem teatakse seda, et kännumampli moodi näeb välja jahutanuk, mis on surmavalt mürgine seen,” tõi Tuusti ühe näite.

Kuigi punast kärbseseent tunnevad kõik, peidab seegi endas ohte, sest kui vihm on valged ebemed seene kübaralt maha pesnud, sarnaneb see päris palju pilvikule.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles