Olustveres tuleb taas hoidiste mess

, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Olustvere leivakojas peetakse eeloleval nädalavahetusel hoidiste messi.
Olustvere leivakojas peetakse eeloleval nädalavahetusel hoidiste messi. Foto: Elmo Riig / Sakala

Eeloleval nädalavahetusel leiab Olustvere leivakojas aset kuues hoidiste mess.



See ettevõtmine sai alguse 2006. aasta septembris, mil sadakond Eesti perenaist kogunes Olustvere mõisa kinnitama tõsiasja, et kodudes on ammustest aegadest väga häid moose, kompotte, mahlu ja muid hoidiseid valmistatud ning purki saab panna ka esmapilgul kummalisi vilju, näiteks porgandeid ja banaane.

Messi korraldaja, Olustvere turismikeskuse juhataja Tiina Randaru sõnul on osalejate seas olnud üle kahesaja perenaise, kes on kaasa toonud ligi seitsesada hoidist nii enda kui naabrinaise varasalvest.

«Kokkutulnud saavad siin üksteise hoidiseid proovida ning õpetussõnu ja kontakte vahetada,» rääkis ta.

Randaru jutu järgi üritavad korraldajad kohale kutsuda vähemalt ühe perenaise igast maakonnast ja seni on see enam-vähem korda läinud. «Eelmisel aastal ei saanud osaleda vaid saarte esindus,» nentis ta.

«Me selgitame igal aastal välja parima soolase, parima magusa ja ühe niinimetatud ahhaa- ehk kõige põnevama hoidise,» kõneles Tiina Rand­aru.

Kui esimese messi suurimad üllatajad olid porgandist valmistatud hoidised, siis järgmistel aastatel on üllatanud õun, astelpaju, banaan, seened, kõrvits ja rabarber.

«Seekord on kindlasti palju seenehoidiseid, sest säärast aastat nagu tänavune, nii et lõika seeni või vikatiga, ei mäletagi,» sõnas Randaru.

Seda, kas laualt võib leida ka mõne tema enda hoidise, Randaru lubada ei tihanud. «Kuigi olen hoidiseid valmistanud nii oma aia saagist kui naabrimehe toodud seentest, on mul korraldamisega päris palju tegemist ja aega kipub väheks jääma.»

Hoidiste messi korraldab Olustvere teenindus- ja maamajanduskool koostöös põllumajandusministeeriumiga ja liikumisega Kodukant.
Tänavune üllataja selgub laupäeval.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles