Head tehes surematuks

, MTÜ Aino Järvesoo Mälestusfondi esimees
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Liis Tappo-Treial
Liis Tappo-Treial Foto: Erakogu

Täna möödub Eesti suurimaks eraannetajaks peetud maalikunstniku Aino Järvesoo sünnist 100 aastat.

Aastaid võõrsil paguluses olnud eesti naissuurkuju on meie mällu jäänud mitme heategevusliku ja eesti rahva püsimisele kaasa aidanud algatusega. Ka vabariigi president on tunnustanud tema ettevõtmisi Eesti Punase Risti II klassi teenetemärgiga.

Järvesoo esimene suurem heategevusprojekt oli 1991. aastal Harku järve äärde luteri kiriku ehitamine. Juba see tegu oli kantud murest eesti rahva saatuse pärast, pidades silmas perekondlike väärtuste säilimist.

Järvesoo leidis, et perekond on rahvuse allesjäämise olulisimaid tingimusi ning vastastikune austus, armastus, usaldus, eeskuju ja kasvatus on kristlikus moraalis kõrgel kohal.

Laste heaolu

Lisaks peremudeli ja pereväärtuste säilitamisele pidas heategija oluliseks laste materiaalset heaolu. Aino Järvesoo oli esimene, kes alustas kolm aastat kestnud kampaaniaga “Igale lapsele 1000 krooni kuus”.

Ajal, mil lastetoetuse suurus oli veel 150 krooni, näis mõte nii mõnelegi teostamatu või isegi kauge. Ta tutvustas oma ideed poliitikutele, kuid paraku jäi suhtumine toona leigeks.

Kurvastuseks leidub ka praegu, pea kümme aastat hiljem, poliitikategelasi, kes võrdlevad lastetoetusi lennukilt külvatava rahaga.

Samas näitavad just need toetused, kuidas riik oma lastest hoolib. Selline toetus näitab, et sõltumata sellest, kas oled sündinud rikkasse või vaesesse perre, on sinu riigil sind vaja.

Aino Järvesoo arvas, et lapse väärikas üleskasvatamine ei ole vaid ­vanemate mure. Ta muretses selle pärast, et palju lapsi elab vaesuses, sest nende vane­matel pole tööd. Kahjuks ei ole see mure kadunud ka täna.

Järvesoo lahkus elust 2003. aastal lootuses, et leidub keegi, kes tema missiooni jätkaks.

Möödunud aastal asutatigi MTÜ Aino Järvesoo Mälestusfond, mille eesmärk on jätkata tema algatusega - suurendada kõigi ühiskondlike vahenditega sündimust ning toetada laste kasvamist haritud ja eetilisteks inimesteks.

Oma toetuse mälestusfondile andis ka Aino Järvesoo testamenditäitja Olev Saks.

Aino Järvesoo kulutas kogu oma maise vara heategevuseks ja jättis endast maha suure eesmärgi. Hoolimata kunstliku viljastamise kulukusest ja kõrgest protseduuri ebaõnnestumise võimalusest toetas Järvesoo lasteta abielupaare.

Tänu annetustele sündis 156 last ning hinnanguliselt kulus heateoks kokku kolm miljonit krooni. Nelja miljoni krooniga lõi ta Tartu ülikooli juurde oma abikaasa Elmar Järvesoo mälestusfondi eesmärgiga aidata kaasa eesti rahvastiku ja tema tervisliku seisundi taastamisele.

Kokku arvatakse ta annetuste suuruseks mõnikümmend miljonit krooni.

Jäämurdja

Tänu oma vaimujõule ning heldele meelele suutis ta siiski jää murda.

Ma mäletan, kuidas mulle läksid südamesse tema lendlehed, millega ta kutsus üles inimesi toetama tema algatust “Igale lapsele 1000 krooni”.

Lendlehti külvati lennukilt kõigi suuremate Eesti linnade kohal.

Ja sellest on paljud inimesed saanud endale teadmise, et oluline on hoida üleval ühiskonna meelsust, et ka rasketel aegadel ei langeks laste tulevik eelarvetegijate esimeseks ohvriks.

Asutatud mälestusfond ei suuda üleöö ­teha teoks Aino Järvesoo unistust tuhandest kroonist igale lapsele.

Aga me töötame selle nimel, et iga laps oleks väär­tuslik.

Sellise põhimõtte üks selgemaid väl­jundeid on tasuta koolitoit.

Kuna igal kooli­lapsel ­läheb pika koolipäeva jooksul kõht tühjaks, siis on väga õige kasvatada lastes võrdsuse tunnet.

Pole tähtis, et mõni lapsevanem suudaks osta ka iga päev lapsele hamburgeri ja teisele on koolilõuna ainus soe söök päevas.

Tähtis on see, et kõik lapsed saavad tervisliku harjumuse ja ühte­kuuluvus­tunde.

Aino Järvesoo mälestuseks kuulutasime välja koolilõuna retseptivõistluse.

Osaleda võivad nii las­tevanemad kui lapsed. Välja on vaja pakkuda viie päeva menüü sajale lapsele, kus­juures arvestada tuleb tänase koolilõuna maksumust 11.73 portsjoni kohta.

Kon­kursi ­kohta saab lähemat infot ­mälestusfondi kodulehelt http://ainojarvesoofond.blogspot.com/.

Aino Järvesoo andis omakasupüüdmatult kõik, mis tema võimuses, eesti rahva püsimajäämise ja parema tuleviku nimel.

Austusest tema vastu peame meiegi kõiki lapsi võrdselt väärtuslikeks pidama.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles