Küsitlus: Kas hinnatõusud on teie arvates seotud euro peatse kasutuselevõtuga?

Virumaa Teataja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Eurod.
Eurod. Foto: SCANPIX.

Toomas Varek, riigikogu liige

Ma ei viiks neid kahte asja kokku. Praegune hinnatõus tuleneb siiski turuolukorrast ja riik ei saa siin kätt vahele panna, kui just tegu pole kartellikokkulepetega, mis on seadusega keelatud.

Ei tahaks spekuleerida, aga euro tulekuga võib tulla vaid pisike hinnatõus seoses ümardamistega, kuid mitte hüppeliselt.

Einar Vallbaum, Lääne-Viru maavanem

Ei usu, et praegused hinnatõusud on seotud euroga. Elektri hind on tõusnud, kütuse hind on tõusnud, kuid seni pole tootjad ja vedajad saanud hinda tõsta.

Kui hinnad liiga kõrgele tõusevad, siis turg reguleerib.

Soomes oli sama, et alguses aeti hinnad üles, aga poole aasta jooksul hakati alla tulema, sest enam kaupa ei ostetud.

Andres Alamets, Rakvere Metsamajandi ASi juhatuse esimees

Arvan, et viimase aja hinnatõusud pole seotud üksnes euro tulekuga. Viimased paar aastat elasime majanduskriisi tingimustes, mis surus hindu alla.

Nüüd on hakanud majandus elavnema ja tootmine kasvama, mis tõstab toorme hindu ja aitab kaasa üldisele hindade kerkimisele.

Tunnetan seda selgelt oma tegevusalal. Aga nende riikide kogemuste põhjal, kus euro on kasutusele võetud, saab prognoosida, et eurole üleminekul meil jätkuvast hindade kerkimisest pääsu pole.

Jüri Vilimaa, ASi Kaarma KT juhataja ja omanik

Arvan, et need ettevõtjad, kes kohalikul turul opereerivad, ei ole tõstnud oma toodete hindu eeskätt euro tulekule mõeldes. Selleks on lihtsalt elulised ja olulised põhjused.

Euro tuleku mõju praegusele üldisele hinnatõusule jääb teisejärguliseks.

Arvo Antropov, ettevõtja

Kindlasti on seotud euro tulekuga, see oli ette teada, et kõik läheb kallimaks. Valitsus võib rääkida, mida tahab, et euro tulek hindu ei mõjuta.

Aga nüüd tõstetakse hinnad juba enne üles ja euro kasutuselevõtu ajaks on kõik juba paigas.

Keegi rääkis, et hindu tuleb tõsta, sest on vaja investeerida majandusse, ja investeering tuleb ostjate arvelt.

Pauli Koskinen, pensionär

Ei usu, et hinnad veel edasi oluliselt tõusevad, aga praegune hinnatõus on suur viga. Kui hind on liiga kõrge, siis keegi ei osta enam midagi.

Kui Soomes euro kasutusele võeti, siis mõned tooted läksid isegi odavamaks, ega ei saanud väga hinnatõusust aru.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles