Tamsalu veemajandus sai suure rahasüsti

, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Terrati juhatuse esimees Mikk Mahlapuu (vasakult), K&H tegevdirektor Ilmar Kokk ja AS-i Tamsalu Vesi juhataja Arne Arumägi.
Terrati juhatuse esimees Mikk Mahlapuu (vasakult), K&H tegevdirektor Ilmar Kokk ja AS-i Tamsalu Vesi juhataja Arne Arumägi. Foto: Ain Aasa

Tamsalu-Sääse veemajandusprojekti ehitustööd võivad lõpuks alata, sest üleeile kirjutati Tamsalu vallavalitsuses alla lepingud ehitusfirmadega K&H ning Terrat, kes alustavad 76 miljonit krooni maksma minevaid veevärgi ja kanalisatsiooni ehitus- ja rekonstrueerimistöid.


Tamsalu vallavanem Toomas Uudeberg ütles, et tegemist on suurima rahasüstiga, mis Tamsalu vald Eesti taasiseseisvuse kahekümne aasta jooksul saab.

Euroopa Liidu Ühtekuuluvusfondist toetatakse Tamsalu ja Sääse vee- ning kanalisatsioonitorustiku uuendamist 61,7 miljoni krooniga. Ülejäänud raha on valla omaosalus.

“K&H teostab töid Sääse alevikus ja Tamsalu linna põhjapoolses piirkonnas. Linna lõunaosas toimetab AS Terrat, kes rajab sinna ka uue reoveepumpla,” rääkis Toomas Uudeberg.

Firma K&H poolt kirjutas lepingule alla firma tegevdirektor Ilmar Kokk, Terratit esindas ettevõtte juhatuse esimees Mikk Mahlapuu ja Tamsalu valda ASi Tamsalu Vesi juhataja Arne Arumägi.

ASi Tamsalu Vesi juhataja Arne Arumägi ütles, et projekt puudutab kõiki Tamsalu linna ja Sääse asula elanikke. “Paraneb vee kvaliteet ja pumbajaamade töökindlus. Veesurve muutub ühtlasemaks, paraneb veearvestite mõõtetäpsus, vähenevad veekaod,” rääkis Arumägi.

Veemajandus tänapäevaseks

Vanad veetorud kas vahetatakse välja või pestakse läbi. Kokku ehitatakse või rekonstrueeritakse 15 kilomeetrit vee- ja 14 kilomeetrit kanalisatsioonitorustikku.
Nendes tänavates, kus varem kanalisatsiooni polnud, on plaanis see rajada.

“Ühiskanalisatsiooniga liitumise tulemusena väheneb kogumiskaevude arv. Osa neist on ebakvaliteetselt ehitatud ja reostavad põhjavett. Plaanis on kaotada vanad tänavakaevud, mis sageli põhjustavad avariide või pahatahtlikkuse tõttu veekadu,” kommenteeris Arne Arumägi.

Arumägi selgitas, et samuti paraneb tulekustutusvee kättesaadavus ja seda eriti talvisel ajal, sest välja vahetatakse kuusteist vana maa-alust tuletõrjehüdranti.
Osa torustikke viiakse kinnistutelt välja, et teenusemüüjal oleks hoolduseks vaba ligipääs.

Raudtee alt viiakse torud läbi ja vahetatakse siibrid 37 kaevus eesmärgiga häirida võimalike veekatkestuste korral väiksemat hulka tarbijaid.

“Varem on tulnud selleks sulgeda vahel pool linna, et ühes trassiosas tööd teha,” nentis Arumägi.
Veefirma juhataja selgitas, et puhastusseadmed rekonstrueeritakse eesmärgiga muuta puhasti töö efektiivsemaks.

“Kuna Tamsalu ja Sääse asula reovesi juhitakse karstialale, siis on nõuded puhastatavale reoveele karmimad, võrreldes paljude teiste Eestmaa piirkondadega,” ütles ta.

Keskkond puhtamaks

Tamsalu reovee kogumis­ala veemajandusprojekti projektijuht Arvi Põldaas kommenteeris, et töid teevad kogenud ettevõtted.

“Mõistagi sõltuvad trasside ehitustööd ilmadest, ja kui pakasekraadid ning lumeolud on sama karmid kui möödunud talvel, läheb ehitajatel raskeks.”
Tööde valmimise tähtaeg on 31. märts 2012, järelevalvet teeb Keskkonnaprojekt OÜ.

Projekt

• Ehitatakse või rekonstrueeritakse 29 kilomeetrit torustikke, rekonstrueeritakse üks reoveepumpla, ehitatakse kolm eelkomplekteeritud ja täisvarustusega pakettpumplat, remontitakse kaks puurkaevu-pumplat.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles