Kuidas tunda ära õige Parma sink?

, kaubanduse ja alkoholi turukorralduse büroo peaspetsialist, Maablogi
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Euroopa Liidus registreeritud geograafilistest tähistest moodustavad enamiku Vahemere maadest pärit toodete omad. Kahjuks suureneb nende populaarsuse tõttu ka võltsimine. Itaalias on välja arvutatud, et aastaks 2020 kasvab toidu võltsimisega kaasnev kahju Itaalia majandusele 60 miljardi euroni.

ELis kehtib kaitstud geograafiliste tähiste ja päritolunimetuste kvaliteedisüsteem, millega kaitstakse põllumajandustooteid, toitu, veinitooteid ja piiritusjooke. Tegemist on kõrge lisandväärtusega toodetega, mille kvaliteet ja maitseomadused on tugevasti seotud konkreetse geograafilise piirkonnaga. Rolli mängivad regiooni klimaatilised tingimused ja geograafiline asukoht, sellest tulenevad tooraine erilised omadused ning traditsioonilised tootmismeetodid. Tuntumad näited on Parmigiano Reggiano Itaaliast – Eesti tarbijale tuntud kui parmesani

juust –, kaitstud päritolunimetusega šampanja Prantsusmaalt Champagne´i piirkonnast, õlu Münchener Bier Saksamaalt Münchenist, veinist valmistatud kange alkohoolne jook konjak Prantsusmaalt Cognac´i piirkonnast ja lambapiimast tehtud rokfoori juust Prantsusmaalt.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles