Maailmakodanikuks Iisraeli ja Türgi kaudu

Aarne Mäe
, peatoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Talente oodatakse koju.
Talente oodatakse koju. Foto: montaaž

Kadrinast pärit muusik Meelis Mälgand tegutseb praegu Londonis veebidisainerina, kuid neliteist aastat tagasi Eestist lahkudes oli tema sihtpunktiks hoopis Iisrael.


“Läksin Iisraeli kolmeks kuuks teist laadi atmosfääri nautima,” selgitab maailmakodanikuks saanud virulane. “Seal sai veedetud aega vanade tuttavate juures. Kuid ühel hetkel otsustasid need tuttavad Iisraelist Londonisse kolida.”

Et Meelisel oli Eestis olles tekkinud loominguline mõõn ja miski teda sel hetkel tagasi ei kutsunud, siis siirdus temagi koos tuttavatega Briti saarele.


“Läksin Londonisse, teadmata, kas jään sinna kümneks päevaks või kümneks aastaks,” ütleb Meelis, kes vahepeal käis ka Türgis, kust leidis elukaaslase. Türgis töötas Meelis inglise keele õpetajana.

Milline on teie praegune tegevusvaldkond ja kuidas selleni jõudsite?

Hulljulgelt ja hurraaga võõrasse kultuuri sukeldudes, ühtegi kohalikku tundmata. See on andnud põhjust teha siin igasuguseid töid alates tsemendi segamisest, juuksuri ja baar­meni tööst kuni video­montaaži ning veebilehtede disainimiseni välja. Veebitöö juurde jäin pidama ja olengi sellega tegelenud viimased viis-kuus aastat.

Et töötan eraettevõtjana, siis on mul võimalik oma aega ise planeerida ja tegeleda muude hobidega, millest kõige värskemaks on veebiraadio Raadio Muusikamoos loomine, et oleks mingigi side Eestiga. Olen ise küllaltki smooth-džässi fänn, seega saab seal jaamas seda ohtralt mängitud.

Siin, Londonis, on hea võimalus staaridele ligipääsuks ning tulevikus on plaan ka intervjuusid ja muidu live-saateid pakkuda. Pisuke vaba aeg kulub tennise ja snuukeri mängimisele.

Teid mäletatakse Virumaal muusikuna. Kas jätkate ka Londonis bänditegevusega?

Aastate jooksul olen olnud liige nii mõneski bändis ja projektis, kuid viimased kolm-neli aastat olen veetnud bändivabalt. Aga ega vist ükski muusik ei suuda liiga kaua muusikategemisest eemal olla, nii minagi, ja selle aasta suvest sai kokku pandud projekt. Praegu töötame materjali kallal ning kui kõik läheb ladusalt, siis ehk jõuame veel sellel aastal lavale.

Kui suur eestlaskond Londonis ja selle ümbruses tegutseb ja kas suhtlete tihedalt omavahel?

Ausalt öeldes ei ole mul eestlaste arvust aimugi ning ma ei suhtle ühegi eestlasega, välja arvatud oma venna Madisega. Küll aga tean, et siin, Londonis, avati just eesti kool ja keegi on moodustanud ka eestlaste gildi, kuid kui palju neid seal koos käib, on mulle teadmata.

Kas olete oma eluga ning elu- ja töötingimustega rahul?

Üldiselt öeldes olen rahul, kuid negatiivseks pooleks on see viimane finantskriisi puhang, mis tegi olukorra ikka natuke kibedamaks. Inimesed ei kuluta nii palju kui enne kriisi, tuleb ise samuti oma kulutustega ettevaatlikum olla.

Positiivne on, et elan linnasüdames, mis teeb elu üsnagi mugavaks, sest kõik on siin käe-jala juures. Oma kontori olen sisse seadnud kodus, mis ei sunni mind väga tihti ringi liikuma.

Millisena paistab Eesti oma probleemide ja rõõmudega Londoni-sugusest suurlinnast, võiks öelda, et elukeskusest?

Info põhjal, mis Eestist siia jõuab, jääb mulje, et Eesti valitsus oleks nagu jänese ja vähi ristsugutis - teeb filigraanseid pehmeid hüppeid … tagurpidi. Eriti palju on kuulda negatiivsust töö­seadus­and­lusega seo­ses.

Samas on Eesti säilitanud oma originaalsuse ja ligitõmbavuse. Kui ma siin kellelegi Eestist räägin, siis tekib neil kohe soov sinna minna.

Kurb on see, et Eestil ei ole ühtegi visiitkaarti - firmat või toodet, kes Eesti nime üleval hoiaks, isegi Skype ei ole suutnud ennast tutvustada kui Eesti leiutist. Olen siin tihedalt seotud inimestega arvutite ja interneti vallas, kuid kui ma sellest kellelegi mainin, on see tavaliselt uudiseks isegi neile.

Kas teil on kavas tulla tagasi Eestisse?

Siit kaugelt vaadatuna tundub, et Eesti valitsus laias laastus ei soosi seda, et mina või ka keegi teine, kes siin on, tagasi kipuks.

Elan päev korraga ja kaugele ette ei vaata. Olen püüdnud ikka oma regulaarsest üks kord aastas Eestis käigust kinni pidada.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles