Läsnal etendub viis kodukandilugu

Virumaa Teataja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Läsna rahvamaja.
Läsna rahvamaja. Foto: Tairo Lutter / Virumaa Teataja

Läsna rahvamajas algab 30. oktoobril kell 13 kodukandilugude näitemängupäev: viis harrastustruppi erinevaist paigust esitavad oma kodupaigast inspireeritud lavaloo.


Lavale astuvad läsanalaste naabrid Võhmast, külalised Kuusalust, Laekverest ja Sondast ning Läsna külateater. Läsna rahvamaja perenaise ja näitetrupi juhi Ene Piholi sõnul on tegemist väikese külateatrifestivaliga, kus põhiline on mängurõõm, kuid antakse ka head teatrinõu.


“Lühinäidendid oma kodu teemal on enamasti ise kirjutatud, see annab neile mõnusa lisaväärtuse. Meie lugu on lauludega, kuna meil on tubli koor,” ütles Pihol. Kui neli näiteringi esitab loo eesti keeles, siis külalised Sondast, kelle trupis nii eesti- kui venekeelseid inimesi, esitab näitemängu kahes keeles.


Truppe festivalil pingeritta ei panda. “Ei tule mingit reastamist, lihtsalt tore on näha, kuidas teised trupid oma kodukanti näevad ja sellest mängivad,” märkis Läsna näitetrupi juht.


Et Läsna kant on rikas pärisnäitlejate poolest, jälgib lavalugusid professionaalidest koosnev nõuandev komisjon, kes ütleb kohe pärast etenduse lõppu saalis ja avalikult oma mõtted ja arvamused nähtu kohta. “Kui pärisfestivalil teevad ütlemised mõnikord päris nukraks, siis meil öeldakse seda, mis oli hästi ja toredasti, antakse heatahtlikku nõu ja räägitakse, milliseid võimalusi trupis nähakse,” rõhutas Ene Pihol.


Arvamust avaldama ja nõu andma oodatakse Ülle Licht­feldti, Üllar Saaremäed ja Urmas Lennukit, kunstnike poolelt Kristi Leppikut, Piret ja Jüri Mildebergi.


Lisaks näitemängudele plaanitakse päevasse mahutada väike näitus, mõned üllatused ning õhtul tublisti tantsu lüüa.


Näitemängupäeva korraldamisel said läsnalased toetust Leader-programmist. “Saime lavavalgustust juurde, tunneme end peaaegu nagu Rakvere teatri laval,” rõõmustas Pihol.


Kuigi näitlejaid endid koguneb saali palju, on rahvamaja perenaise sõnul seal ruumi kõigile headele külateatrisõpradele. “Et ära mahuksid tõelised teatrigurmaanid, palume seekord oma tulekust ette teatada – lihtsalt mulle helistada, number on täiesti avalik,” märkis Ene Pihol.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles