Rakvere linnavolikogu vaidles tuliselt protokollireeglite üle

Andres Pulver
, uudistetoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Mihkel Juhkami kaotas isegi hetkeks talle omase tasakaalukuse, kuid parata polnud midagi - protokolliliste ebatäpsuste tõttu tuleb volikogu sel reedel taas kokku.
Mihkel Juhkami kaotas isegi hetkeks talle omase tasakaalukuse, kuid parata polnud midagi - protokolliliste ebatäpsuste tõttu tuleb volikogu sel reedel taas kokku. Foto: Meelis Meilbaum

Rakvere linnavolikogus läks eelmisel reedel toimunud istungil päris tuliseks, põhivaidlus ei olnud aga sisuline, vaid käis protokollireeglite ja nende tõlgendamise üle.


Rakvere linnavolikogu läinudreedesel istungil läks vähemalt pool auru protokolliliste küsimuste arutamisele ja lõpuks päädis asi sellega, et sel reedel peab volikogu erakorraliselt kokku tulema, et eelarvet arutama hakata.
Rakvere linna põhimääruse kohaselt peab linnavalitsus eelarve volikogule esitama 15. oktoobriks.


Linnavalitsus võttis vastu otsuse eelarve volikogu ette saata esmaspäeval ehk 11. oktoobril, linnavolikogu esimees Mihkel Juhkami saatis eelarve koos seletuskirjaga volikogu liikmetele 12. oktoobril.


Neli päeva


Volikogu keskerakondlasest liige Urmas Tamm aga nõudis, et eelarve arutamine tuleb edasi lükata, sest linna põhimääruse kohaselt peavad eelnõud ja lisamaterjalid olema lisatud volikogu istungi kutsele, mis tuleb välja saata vähemalt neli päeva enne istungit.


“Leian, et praegu toimuv ei ole kooskõlas hea halduse tavadega ega Rakvere linna põhimäärusega,” sõnas Tamm. “Eelarve on nii tähtis dokument, et selle menetlemisel ei saa taolisi eksimusi lubada,” lisas ta.


Tamme toetas ka sotsiaaldemokraadist ekslinnapea Rannar Vassiljev, kes küsis Mihkel Juhkamilt otsesõnu, kas materjalid on volikogule saadetud kooskõlas linna põhimäärusega ja kohaliku omavalitsuse korralduse seadusega.


Rakvere linnavolikogu esimees Mihkel Juhkami rääkis, et Rakveres on juba aastaid dokumente saadetud mitmes osas, sest paljude linnavolikogu liikmete meilipostkastid ei suuda mahukaid kirju vastu võtta.
Juhkami üritas ka tõlgendada, et teisipäevast reedeni ongi neli päeva, kuid sellega ei oldud nõus.
Nii oligi volikogu esimees sunnitud Rakvere 2011. aasta eelarve esimese lugemise volikogu istungi päevakorrast maha võtma, et asi ikka õigusaktidega kooskõlas oleks.


Samas toimus siiski eelarve  esimene tutvustamine ja volikogu liikmed said kätte eelarve koos lisadokumentidega ka paberil.


Päevakorrast võeti maha veel nõusoleku andmine linnale auditeerija leidmiseks riigihanke korraldamiseks, sest Rannar Vassiljevi sõnul ei olnud see korralikult vormistatud, kuna antud punkt oli ilmunud volikogu päevakorda ilma linnavalitsuse vastava otsuseta.


Mihkel Juhkami rääkis, et volikogu istungi päevakord saadeti välja enne linnavalitsuse istungi toimumist ja siis ei saanudki veel linnavalitsuse vastavat otsust olla, ning teatas, et tegelikult pidanuks vastava eelnõu volikogule esitama juba Rannar Vassiljevi juhitud linnavalitsus, et asi ei jääks aasta lõpul viimasele minutile.
Vassiljevi sõnul oli tema juhitud linnavalitsusel kavas esitada vastav eelnõu volikogule augustis, kuid paraku sel istungil võeti Vassiljev linnapea kohalt maha ja eelnõu jäi seetõttu esitamata.
Roman Kusma, kes sotside leerist reformierakonda astus, süüdistas seepeale Vassiljevit, et tegelikult jättis eelmine linnavalitsus töö tegemata ja ka augusti istungiks ei olnud audiitori riigihanke eelnõud kavas esitada.
“Huvitav, kuidas Roman Kusma nii hästi teab, mida linnavalitsus arutas või arutab,” küsis Vassiljev, kuid see küsimus jäi vastuseta.


Pinge võimendus


Omajagu segadust tekkis ka tänavuse lisaeelarve teise lugemisega. Lisaeelarve oli kavas vastu võtta, kuid spordikomisjoni esimees Aleksandr Holst oli sisuliselt viimasel lubatud hetkel esitanud pa­ran­dusette­pane­ku.


Põhimäärus näeb aga ette, et paran­dusettepa­ne­kuid peab arutama ka vastav komisjon, ent spordikomisjon küsimust arutanud ei olnud, sest aega lihtsalt ei jätkunud.


Lisaeelarve teine lugemine küll lõpetati ja tänaseks on spordikomisjon elektrooniliselt koosoleku ära pidanud, kuid lisaeelarve võetakse vastu siiski alles sel reedel toimuval volikogu erakorralisel istungil.


“Oleme põhimääruses kõik väga täpselt lahti kirjutanud, aga eks aeg-ajalt ikka juhtub,” kommenteeris Mihkel Juhkami, kelle arvates ei olnud läinud reedel volikogus toimunus midagi erakorralist ega eriskummalist.


“Pisike pinge oli algusest saadik üleval ja tasapisi see muudkui võimendus,” lausus volikogu esimees.


Nii tekkis Roman Kusmal küsimus sellegi kohta, miks Rannar Vassiljev ühe päevakorrapunkti juures rohkem sõna võtab kui põhimääruses ette nähtud kolm küsimust.


“Meil on küll põhimääruses nii sätestatud, aga tavaks on olnud, et oleme lasknud inimestel oma küsimused ära küsida ja suud puhtaks rääkida,” ütles Mihkel Juhkami.


Juhkami lisas, et paljud sätted nii seadustes kui linna põhimääruses võimaldavad hea tahtmise korral mitmeti tõlgendamist ja paljuski sünnivad probleemid just sellest. Rannar Vassiljev esitas volikogule kuu aja eest oma eelarveprojekti, mis oli samuti nõuetekohaselt vormistamata.


“Mõni nädal hiljem, kui ta kuulis, et asi ei ole korralik, esitas ta ka puuduvad dokumendid,” täpsustas Mihkel Juhkami.


Tollal ütles Vassiljev, et tema teada on linnavalitsus hädas eelarve kokkupanemisega.

Nii see käib

• Volikogu kokkukutsumise kutses näidatakse ära istungi aeg, koht, arutamisele tulevad küsimused ja ettekandjad.
• Kutsele peavad olema lisatud arutamisele tulevad eelnõud ja lisamaterjalid.
• Kutse koos lisamaterjalidega edastab volikogu esimees volikogu liikmetele e-posti teel ja volikogu liikme nõudmisel posti teel vähemalt neli päeva enne volikogu istungit.
Allikas: Rakvere linna
põhimäärus

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles