Punk elab üle aegade!

Jaanus Betlem
, tarvanpäälane, punklaulupeoline, meeskoor Rakvere laulja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Jaanus Betlem
Jaanus Betlem Foto: Erakogu

Rakvere on heas mõttes väikese kiiksuga linn. Meenutagem keskväljaku kujundust, vallimäele viivat porganditreppi, vägevat tarvakuju, lahedat jõulu“kuuske”, meeste tantsupidu ja – loomulikult – juba traditsiooniliseks muutuvat punklaulupidu. Viimane vääriks kahtlemata kohta maailma unikaalsuste nimekirjas. Ning osutab eriti võimsalt, et Rakvere ON väge täis, nagu kõlab ka linna tunnuslause. See paneb uhkust tundma oma linna üle.

Punklaulupeo ja punkliikumise vahele ei saa võrdusmärki asetada. Ehkki laulupeost võtsid osa paljud 1980. aastate punkarid – seega siis ajast, mil maailma ja Eesti punkliikumine tekkis ja õitses. Mõnigi neist on paratamatult jõudnud vanaisa-vanaema ikka.

Tänapäeval on siiski tegemist retrospektiiviga, mis on keskendunud just nimelt muusikale. Riietus ja muu vaid markeerib seda. Nii näiteks ei elustu ju ooperiski ajalooline maailm päriselt, kuid ajastu markeerimiseks kantakse ajastuomaseid kostüüme ja soenguid. Sama on punklaulupeol.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles