Teravilja hinnad on aastaga kahekordistunud

Laura Raus
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Teravilja hind maailmaturul on sel aastal märgatavalt tõusnud.
Teravilja hind maailmaturul on sel aastal märgatavalt tõusnud. Foto: SCANPIX

Teravilja hinnad on ligi kaks korda kõrgem kui aasta eest ning see mõjutab ka jahu hinda, ütles ASi Tartu Mill müügidirektor Kalle Jaarman.


«Ühest tonnist teraviljast tuleb 75 protsenti jahu, see tähendab, et jahu hind on tõusnud ligi 60-70 protsenti,» lausus ASi Tartu Mill (endine AS Tartu Veski) müügidirektor. «See on hädavajalik tõus.» Kas hinda on vaja lähiajal veel tõsta, seda Jaarma öelda ei osanud

Teravilja hinna on üles surunud tänavune kesine saak ning Venemaal kehtestatud vilja ekspordi keeld. See keeld mõjutab ka vilja hinda Eestis, ehkki Eesti Venemaalt vilja viimastel aastatel importinud ei ole. «Viljakasvatajad müüvad vilja lähtuvalt maailmaturu hinnast, mis kujuneb neist uudistest, mis tulevad igalt poolt - Venemaalt, Austraaliast, USAst,» selgitas Jaarman.

Venemaa on suuruselt kolmas-neljas teraviljatootja maailmas. Jaarman tõdes, et Venemaa ekspordikeelu tõttu võib maailmaturul tekkida vilja nappus. «Võib tekkida, aga ma ei tea, kas ta tekib,» lausus ta. «Kindlasti see [ekspordikeeld] midagi head ei tähenda.»

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles