Aivar Lainjärv lahkub EASi postkontorist

Andres Pulver
, uudistetoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Aivar Lainjärv tahab jätta töö arenduskeskuses, et siirduda parema palga peale.
Aivar Lainjärv tahab jätta töö arenduskeskuses, et siirduda parema palga peale. Foto: Tairo Lutter

Lääne-Virumaa arenduskeskus jääb jälle juhita, sest Aivar Lainjärv lahkub asutusest, mida maavanem Einar Vallbaum nimetab EASi postkontoriks.

Järgmisel kolmapäeval arutab sihtasutuse Lääne-Virumaa Arenduskeskus nõukogu arenduskeskuse juhataja Aivar Lainjärve lahkumispalvet.

“Üritan leida tegevust, mis rohkem meeldib ja suuremat palka pakub,” sõnas Lainjärv kommentaariks oma otsusele. Ahvatlev pakkumine erasektorist on tema sõnul tehtud.

Kehv süsteem

Just palganumbrit pidas Lainjärve lahkumise esmaseks põhjuseks ka maavanem Einar Vallbaum, kes oli tema tööle võtmise ajal SA Lääne-Virumaa Arenduskeskus nõukogu liige.

“Tollal esines ta teistest kandidaatidest paremini, aga ma arvan, et ta ei teinud endale hästi selgeks, kuhu ta tuli,” rääkis maavanem. “Kui on paremad väljakutsed, siis tuleb igal juhul minna,” lisas Vallbaum.

Arenduskeskuse nõukogu eelmine esimees ja praegune nõukogu liige Allar Aron kõneles, et arenduskeskuse juhi amet on keeruline ja tihti tuleb olla kehval positsioonil. “Ootused on kõrged, aga vahendid napid,” märkis Aron.

Enamik suuniseid arenduskeskuse tööks tuleb Ettevõtluse Arendamise Sihtasutuselt (EAS), sealt tuleb ka raha. “Kui aga midagi valesti on, jääb süü ko­ha­liku kontori kaela,” lausus Aron.

Allar Aroni enda kogemused Kunda linnapeana EASiga suhtlemisest on negatiivsed. “Alguses on üks jutt, siis teine, lõpuks tegutsetakse aga hoopis kolmandal moel,” selgitas ta.

Maavanem Einar Vallbaum ütles aga otsesõnu välja, et EASi ja maakondlike arenduskeskuste süsteem on kehv. “EASist antakse arenduskeskustele vähe raha, ise nad lisa teenida aga ei tohi,” tõi ta näiteks.

“Eks maakondlikud arendus­keskused ühed EASi postkontorid ole,” lisas maavanem.

Pidev ebakindlus

Aivar Lainjärv selgitas, et kindlasti on üheks lahkumise põhjuseks ka pidev ebakindlus. “EAS sõlmib arenduskeskusega lepingu aastaks ja sajaprotsendilist selgust, mis järgmisel aastal juhtuma hakkab, ei ole kunagi,” lausus ta.

Kui EASilt oodatakse eelkõi­ge ettevõtluse toetamist, siis tegelikult pole see kaugeltki nii. “Arenduskeskuse, see tähendab EASi kaudu on kõige rohkem võimalik toetusi küsida mit­tetulundusühingutel, seejärel omavalitsustel, ja kõige vähem ettevõtetel,” kõneles Aivar Lain­järv. Omavalitsustel on toe­tusi võimalik saada peamiselt nn pehmetele projektidele, mille tulem on Aivar Lainjärve sõnul enamasti mingi paber. “Nad ei ole reeglina pehmetest pro­jektidest eriti huvitatud, sest eks neid ole aastatega riiuli­tele kogunenud küll,” lisas ta.

Tegutsevate ettevõtete jaoks on võimalusi vähevõitu ja peamiselt on toetusmeetmed suunatud alustavatele ettevõtjatele. “Ega neid alustajaid nüüd nii massiliselt ka ei ole, tegutsevad ettevõtted on üpris ära unustatud,” muretses maavanem Einar Vallbaum.

Allar Aroni tegi arenduskeskuse juhataja lahkumine pisut nukraks. “Saime aasta eest hea pagasiga võimeka inimese, aga kahjuks on ta leidnud uue väljakutse,” ütles Aron.

Aivar Lainjärv asus arenduskeskuse juhina tööle käesoleva aasta alguses, enne seda töötas ta kaevumeistrite firma RVV OÜ tegevjuhina. Aastatel 2001-2009 juhtis Lainjärv maakonna keskkonnateenistust.

Arenduskeskus

• Maakondlikud arenduskeskused (MAK) on kõigis maakondades paiknevad organisatsioonid, mis pa­ku­vad tasuta nõustamisteenust alustavatele ja tegutsevatele ettevõtetele, omavalitsustele, alustavatele ja tegutsevatele mittetulundusühingutele ja sihtasutustele. Allikas: EAS

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles