Aasta teod ootavad taas esitamist

Aarne Mäe
, peatoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: montaaž

Mis on peagi lõppeva aasta tegu Lääne-Virumaal? Kas Pärdi skulptuuri avamine Rakveres, vallakeskuse ehitus Sõmerul või hoopis Merehotelli varemete lammutamine Võsul? Kas aasta teoks saab Tarva hõbedavõit või Rakvere linnapea vahetamine?

Aasta hakkab lõppema ning ajaleht Virumaa Teataja koos Lääne-Viru Omavalitsuste Liiduga kutsub taas kõiki üles esitama aasta teo kandidaate, et rahvahääletusel välja selgitada nii aasta isikutegu kui ka asutuse/organisatsiooni/ettevõtte tegu. Seda sellisel moel juba kaheksandat aastat järjest.

Konkursitoimkonna liige Ello Odraks ütles, et aasta on olnud üsna teguderohke. “Arvestades seda majanduslikult rasket olukorda, mis siin aasta-kaks on olnud, siis on tegusid küll ja üsna eriilmelisi ning teistsuguseid, kui on olnud eelmistel aastatel,” sõnas Odraks.

Kandidaate saab esitada kuni 6. detsembrini aadressil aarne.mae@virumaateaja.ee või kirja teel aadressil Aarne Mäe, Pikk 8, 44307 Rakvere.

Esitatud tegude seast valib konkursi toimkond välja no­mi­nen­did. Nagu eelnevatel aastatel tavaks saanud, pannakse see valik rahvahääletusele, oma hää­le saab anda seejärel kas ko­ha­likes raamatukogudes, interneti või kirja teel. Lääne-Virumaa aasta tegu kuulutatakse pi­dulikul õhtul välja jaanuaris.

Tublit tegijat või tegu esitama kutsume peale üksikisikute ja ettevõtete ka kohalikke omavalitsusi, et pakutaks omakandi vägevaim tegu. Nõnda saame kokku tõelise Lääne-Virumaa teo, kus iga pisimgi kordasaadetu on osa kogu maakonna suurest teost. Samuti on oodatud kandidaate esitama virulaste sõbrad mujalt.

Tähtis, et maakonna igast nurgast oleks midagi, mis jääb tulevastele põlvedele 2010. aastat meenutama. Kindlasti tundub mõni tegu enda jaoks ilmatu suur, kuid teistele ehk mitte. Seda ei maksa peljata, sest ka nominentide hulka jõudmine jäädvustab teo laiema üldsuse jaoks nii või teisiti.

Lisaks teole palume kindlasti selle esitajal lisada põhjendus, miks antud tegu oluliseks peetakse, samuti tuleb märkida teo teinud isiku või isikute nimed ja võimalusel nende kontakttelefoni number.

Korraldajate sõnul on aasta tegu positiivne sündmus, paik või asi, mis jääb meist maha aastast 2010.

“See, millest räägitakse tulevikus ka oma lastelastele kui aasta 2010 märgist kodukülas, koduvallas, kodulinnas, kodumaakonnas,” on kirjas konkursi juhendis.

Läinud aastal osales rahvahääletusel umbes 3000 inimest, see arv on aasta-aastalt tõusnud.

Aasta teod

• Lääne-Viru 2003. aasta tegu oli “Kalevipoja” maailma esiettekanne Rakvere vallimäel.

• 2004. aasta tegu oli spordihoone rajamine Rakverre.

• 2005. aastal valiti esimest korda eraldi asutuse/ettevõtte tegu ja isikutegu. Enam kui tuhat hääletajat valis Lääne-Virumaa 2005. aasta tegudeks Rakvere teatrimaja üle 40 miljoni krooni maksma läinud renoveerimise ja Kaido Höövelsoni alias Baruto saavutused Jaapani sumoringides.

• 2006. aasta teoks valiti Tarvanpää Seltsi korraldatud esimene meeste tantsupidu Rakveres ning ettevõtja Hillar Pulga poolt piisonifarmi asutamine Põlulas.

• 2007. aasta teoks valis rahvas naiste varjupaiga asutamise Tapal. Isikuteoks aga mahuka raamatu “Kaks sajandit Vaeküla kooli” valmimise, autorid Maie Männik, Elvi Kullamägi ja Kersti Aasmets.

• 2008. aasta tegu oli AQVA veekeskuse avamine, isikuteona tunnustati Üllar Saaremäed punk laulupeo idee eest.

• 2009. aastal hääletas rahvas aasta teoks Tõrma-Piira-Pajus­ti kergliiklustee, isikuteo auhinna sai Arvo Pärt, kes oli anne­tanud Rakvere muusikakoolile pool oma elutöö preemiast.

• Kandidaate saab esitada kuni 6. detsembrini aadressil aarne.mae@virumaateaja.ee või kirja teel aadressil Aarne Mäe, Pikk 8, 44307 Rakvere.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles