Oleg Gross: Juske murrab sisse lahtisest uksest

Andres Pulver
, uudistetoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Oleg Gross
Oleg Gross Foto: Tairo Lutter / Virumaa Teataja

Sotsiaaldemokraadist Tallinna linnavolikogu aseesimees Jaak Juske pöördus avaliku kirjaga ettevõtja Oleg Grossi poole, milles ta kutsub Grossi selgitama oma seisukohti töötute toetamise ja õiglase palga temaatikal.

“11. augusti Eesti Päevalehe artiklis väljendas hr Gross arvamust, et töötutoetused on täna Eestis liiga suured. Samas on avalik informatsioon, et pikaajalised töötud saavad riigilt vaid tervisekaitset ning on sunnitud elama toimetulekutoetusest. Pikaajalisi töötuid on meil ligemale 60 000. Kas nende toetamine on suurärimehe arvates perspektiivitu?” seisab Juske kirjas.

Oleg Grossi sõnul murrab Juske sisse lahtisest uksest. “Ma ei ole kusagil öelnud, et töötute toetamine tuleks lõpetada, ajakirjanik on pannud kõnealuse artikli pealkirjana minu suhu sõnad, mida ma kunagi öelnud ei ole,” lausus Gross, kelle kinnitusel ei ole ta kusagil öelnud, et töötuid poleks vaja toetada.

Ettevõtja selgitas, et riik peaks põhirõhu suunama uute töökohtade loomisele. “Aga see ei tähenda mingil juhul, et töötuid poleks vaja toetada,” täpsustas Oleg Gross.

“Ma ütlesin, et liigne abistamine töötuse ajal võib inimesele karuteene teha,” lausus Gross ja tõi näiteks, et kui 25 000 krooni kuus teeninud inimene jääb töötuks, saab ta 12 500 krooni kuus abiraha ja ei lähe tööle, kus palgaks pakutakse 10 000 krooni.

“Individuaalselt tuleks läheneda sellistele asjadele,” arvas Gross.

Juske märkis, et Euroopa Liidu statistikaamet on Eesti töötuseks hinnanud umbes 20%. “Jääb vaid mõelda, kui palju on Eestis veel inimesi, kes teenivad miinimumpalga lähedast töötasu, ehk umbes 5000-6000 krooni. Tahan küsida hr Grossilt, kas ka tema peab selliseid töötasusid õiglaseks ning kas tema arvates võib tööandja tõesti määrata palgaks mis tahes summa, mida kriisiajal on inimesed nõus vastu võtma?” päris Juske.

“Gross ei määra palkasid, palk lepitakse kokku ja selle määrab turusituatsioon,” selgitas Oleg Gross, kelle firmades on tänavu tema sõnul loodud 150 uut töökohta.
Gross arvab, et temas ei ole küll kellelgi mõtet vaenlast otsida. “Kui kraanist vesi tilgub, siis lapiga pühkimine ei aita, tuleb mansett ära parandada,” lausus ettevõtja ja lisas, et kui me praegu uute töökohtade ja uute väärtuste loomisega ei tegele, siis ei ole meil varsti millestki toetusi maksta.

“Minu üleskutse ei ole klassiviha või vaenu õhutamine, vaid ettepanek hr Grossile asuda avalikult esile oma seisukohtadega õiglasest palgast ja riigi toetustest. Seega kutsun hr Grossi talle sobival ajal kõnealustel teemadel avalikult väitlema,” kirjutas Jaak Juske pöördumises.

“Mina olen nõus temaga väitlema, kui tal tõepoolest midagi öelda on,” sõnas Oleg Gross, lisades, et probleemi lahendust tuleks otsida siiski mujalt, mitte tema isikust.
 

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles