Ajalooline Avanduse mõis sai uue peremehe

, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Rohkem kui poole tuhande aasta pikkuse ajalooga Avanduse mõisal on novembrikuust uus omanik.
Rohkem kui poole tuhande aasta pikkuse ajalooga Avanduse mõisal on novembrikuust uus omanik. Foto: Ellu Moisa

Osaühing Kuukala ostis eile alghinnaga, kolme miljoni krooniga Simunas asuva Avanduse mõisa, mille vald oli mullu suvel müüki pannud.

Avanduse mõisa kinnistu pindalaga 60 798 ruutmeetrit pandi müüki möödunud suvel eelläbirääkimiste teel.

Tallinnas registreeritud OÜ Kuukala juhatuse liige Jaak Kütt ütles, et mõisahoones on kavas avada kümne kohaga majutusasutus koos toitlustuskohaga. “Samuti on plaanis hakata mõisakompleksi renoveerima ja selleks taotleme PRIA-lt toetust,” lisas Kütt.

Väike-Maarja valla üks muuseumi rajajatest ja kauaegne koduloouurija Ellu Moisa rääkis, et Avanduse mõisakompleksi näol on tegemist ajaloolise hoonega, mida saaks edukalt rakendada turismimajanduse edendamisel. “Seni puudus kohapeal inimene, kes oleks giiditeenuseid osutanud,” lausus Moisa.

Viimati asus hoones Avanduse vallavalitsus. 2005. aastal liitusid Avanduse  ja Väike-Maarja vald ja Avanduse vald kadus.

Väike-Maarja vallavanem Urmas Tamm nimetas Avanduse mõisa kinnistu müükipanekut omavalitsusele vajalikuks ja mõistlikuks sammuks.

“Väike-Maarja omavalitsusel kulub palju vahendeid koolide, spordihoonete ja kultuuriasutuste ülalpidamiseks. Valla omandis on ajalooline XVIII sajandi lõpul rajatud Kiltsi mõisaansambel, mis on üks suurejoonelisemaid Eestimaal ja sai käesoleval aastal renoveeritud. Omavalitsusel ei ole mõistlik olla mitme mõisakompleksi omanik, sest nende ülalpidamiskulud on suured ja koormavad valla rahakotti,” märkis Tamm.

Urmas Tamme sõnul on mõeldud ka teistele praegu mõisakompleksis tegutsevatele asutustele, muusikakoolile ja noortekeskusele, ning kaalutakse võimalusi, et leida neile edasiseks tegutsemiseks sobivaimad ruumid.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles