VKG üritab omasid Eesti Energia otsustajate sekka saada

Andrus Karnau
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Põlevkivi kaevandamine.
Põlevkivi kaevandamine. Foto: Peeter Lilleväli / Põhjarannik.

Viru Keemia Grupp (VKG) nautis aastaid soodsat põlevkivi hinda, mida doteerisid elektritarbijad. Eeliskohtlemise taastamiseks tahab VKG suruda riigile kuuluva Eesti Energia nõukokku omainimeste enamuse.

Kui märtsivalimiste võidu järel võtab Reformierakond endale ka majandusministri portfelli, läheb Eesti Energia nõukogu liikmete nimetamine täielikult ühe erakonna kontrolli alla. Praegu nimetab poole nõukogust rahandusminister ja teise poole majandusminister.

Reformierakond on seda olukorda kasutades juba saatnud Eesti Energia nõukogusse ühe VKGga tihedalt seotud olnud ärimehe.

Viimastel nädalatel on avalikkuses põimunud mitu energeetikaga seotud teemat. Esmalt tuli Isamaa ja Res Publica Liit (IRL) välja sooviga kärpida taastuvenergiatasusid, sellele vastas Reformierakond teatega, et tahab riigistada gaasi põhivõrgu.

Eesti Energia kaaperdamise skeem on iseenesest väga lihtne. Loomulikult võib taotleda Eesti Energia Kaevanduste lahutamist energiafirmast, luues iseseisva riikliku kaevandusfirma. Aga lihtsam on saavutada soovitu teist teed pidi – saades energiafirmalt soodsama põlevkivihinna.

Edasi loe Postimees Plussist.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles