Euro tulekul on osa pangateenuseid häiritud

Raigo Neudorf
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Arvo Meeks / Lõuna-Eesti Postimees

Järgmise aasta alguses toimuval eurole üleminekul on osa pangateenuseid häiritud, mistõttu soovitatakse inimestel varuda endale aastavahetuseks sularaha.


Sampo Panga teatel toimivad panga sularahaautomaadid ja kaardimaksed Sampo Panga kaartidega 31. detsembri hilisõhtuni - kuni 23.45ni.

Sampo teatel on eurole üleminek seotud paljude erinevate süsteemide ümberseadistamisega ja sellesse on kaasatud mitmed teenusepakkujad lisaks pankadele (kauplused, teenindusasutused).

Seetõttu on häirete esinemise tõenäosus tavapärasest suurem, mistõttu soovitatakse võimalike ebamugavuste vältimiseks varuda aastavahetuse ostudeks vajalik kogus sularaha.

 Panga kommunikatsioonijuht TõnuTalinurm ei osanud veel öelda, kaua võib olla kaardimaksete ja sularahaautomaatide töö häiritud.

«Nende töö taastub 1. jaanuari hommikutundidel, mil hakkavad sularahaautomaadid väljastama vaid eurosid ning kõik kaardimaksed on europõhised,» märkis Talinurm.

SEB kommunikatsioonijuht Silver Vohu märkis, et kaardimaksete osas võib kaupmeeste juures aastavahetusel esineda tõrkeid.

Tema sõnul peavad kaupmehed 31. detsembri lõppedes oma kroonimaksete päeva lõpetama ning alustama uuesti n-ö europäevaga, mis sisuliselt tähendab makseterminali taaskäivitamist.

See on aga Vohu sõnul minutite küsimus.

Euro sularaha hakkab pank oma sularahaautomaatidesse sisestama 30. detsembri õhtul.

Kui aastavahetuse eel peaks mõnes SEB automaadis kroonid otsa saama, neid uuesti kroonidega ei täideta. Vohu sõnul hakkavad eurodega täidetud sularahaautomaadid eurosid väljastama 1. jaanuarist.

Samas on häiritud ka sularahaülekanded.

Swedbanki pressiesindaja Mart Siilivask teatas, et pank alustab ligi 500 pangaautomaadi täitmist euro sularahaga 30. detsembri õhtul ning viib kõik automaadid eurovalmidusse 24 tunni jooksul.

Täidetud automaadid kroone enam ei väljasta ning hakkavad 1. jaanuari esimestel tundidel väljastama euro sularaha.

Swedbanki klientidele kaardimaksete toimimises katkestusi oodata ei ole ning lühiajalisi tõrkeid võib esineda vaid aastavahetuse vahetus läheduses.

«Arvestama peab ka sellega, et kaupmeestel võib makseterminali üleviimine eurorežiimi mõned minutid aega võtta,» märkis Siilivask.

Täpsematest ülemineku detailidest teavitatakse kliente jooksvalt novembris ja detsembris meedia ja erinevate pangakanalite kaudu.

Nordea panga eurole ülemineku plaani kohaselt väljastavad sularahaautomaadid kroone aasta viimasel päeval  pea südaööni (kella 23:30ni) ning hakkavad eurosid väljastama vahetult pärast südaööd (kell 00:05). Kaardimaksetes katkestusi ette näha ei ole.

14. jaanuarini 2011 on võimalik sularahas makstes kasutada nii kroone kui ka eurosid. Alates 15. jaanuarist on Eestis ainus kehtiv maksevahend euro.

 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles