Juhtkiri: Reklaam ja eeskujud

Virumaa Teataja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Inimesed alahindavad oma alkoholitarbimist, pidades seda väiksemaks kui see tegelikult on.
Inimesed alahindavad oma alkoholitarbimist, pidades seda väiksemaks kui see tegelikult on. Foto: AFP / Scanpix

Alkoholi kerge kättesaadavus on tervise arengu instituudi andmeil esimene põhjus, mis soodustab Eesti inimeste alkoholitarbimist. Teisel kohal on sõprade ja tuttavate eeskuju ning kolmandal kohal reklaam.


Alkoholism on üks enesepettuse ja samas lõbujanu vorme. Kooslus, mis toetub inimlikele nõrkustele, ja tõhusat lahendust sellele pole senini leitud. Väga paljud kultuurid on vähemal või suuremal hulgal seotud alkoholiga - on rahvusi, kes seostuvad õllega, neid, kes veini või pigem viskiga.


Küll on küsimus selles, milline on alkoholi tarbimise kultuur ja mil­lisesse seisusesse see on tõstetud. Miks päritakse inimeselt, kes alkoholi ei võta, mis tal viga on? Miks peetakse näiteks meheks saamise üheks märgiks seda, kui nina korralikult täis tõmmatakse?


Tolerantne suhtumine alkoholitarbimisse võib ko­hati olla häiriv. Igal sammul tõstetakse klaase - vaadakem kas või vastuvõtte ja kodumaiseid teleseriaale.


Püütakse end petta kultuurse ja mõõduka tarbimise juttudega, kuid tegelikult iga järgmist pitsi võttes ollakse alkoholismile taas sammu võrra lähemal.


On palju räägitud sellest, kas oleks mõistlikum võtta paar õlut või klaas veini iga päev või kord kuus end täis juua. Kumbki ei ole mõistlik! Alkohol on tervisele ohtlik mürk ja inimene on selle mürgi kõrval elanud ja surnud juba aastatuhandeid. Ning tõsine probleem on nendega, kes alkoholismi tõttu on kaotanud töövõime.

Kuigi viimased uuringud kõnelevad, et Eestis on vähem jooma hakatud, teame, kui julmalt inimesed end hävitavad. Samas peab tõdema, et öine alkoholikeeld pole alkoholitarbimisele suuremat mõju üldiselt avaldanud. Pigem on alkohol ikkagi liiga kättesaadav.


Kui teilt küsitakse mõnel vastuvõtul, mida teile pakkuda, siis vastake: midagi alkoholivaba. Mitte nagu üks tuntud elumees: paluks veini, viina ja õlut, ja rohkem.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles