Politsei peab autoandmete avaldamist vajalikuks

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Majanduskasvule andis hoogu mootorsõidukite müük.
Majanduskasvule andis hoogu mootorsõidukite müük. Foto: SCANPIX

Kuigi andmekaitse inspektsiooni hinnangul rikub politsei kiiruseületajate autoandmeid internetis avaldades seadust, pole politsei väitel ainult isikuandmete avaldamisest kasu, kuna Eestis elab palju samanimelisi.

«Tuleb arvesse võtta, et Eestis on üsna palju samanimelisi inimesi ning leidub ka samanimelisi isikuid, kelle sünniaeg on sama,» ütles politsei- ja piirivalveameti pressiesindaja Martin Luige BNSile.

Siinjuures peab tema sõnul arvestama asjaolu, et trahviteade koostatakse sõiduki omanikule, kes juhul, kui ta ise roolis polnud ei pruugigi teada, et tema autoga on kiirust ületatud. «Seetõttu ei pruugi sõiduki andmete avaldamata jätmise korral isikul olla võimalik teada saada, et antud trahviteade just temale koostatud on,» ütles Luige.

Luige kinnistusel toimib politsei trahviteadete avaldamisel kooskõlas väärteomenetluse seadustikuga, mille kohaselt võib teate avaldada väljaandes Ametlikud Teadaanded, kui politseil ei ole võimalik seda inimesele kätte toimetada. Vastavalt väärteomenetluse seadustikule avaldatakse isikuandmed piiratud ulatuses (üksnes ees- ja perekonnanimi ning sünniaeg), ülejäänud trahviteade avaldatakse täies ulatuses.

«Politsei on andmekaitse inspektsiooni ettepaneku kätte saanud, tutvub sellega esmalt põhjalikult ning edastab inspektsioonile seejärel omapoolse seisukoha,» ütles Luige.

Andmekaitse tegi eile politsei- ja piirivalveametile ettepaneku lõpetada kiiruskaamerate põhjal koostatud trahviteadetes sisalduvate sõidukiandmete internetis avalikustamine, kuna seda tehes rikutakse seadust.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles