Kuidas tagada 70 000 inimesele toimetulekuks abivahendid?

, Astangu kutserehabilitatsiooni keskuse direktor, abivahendite reformi üks autoreid
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Mari Rull.
Mari Rull. Foto: Erakogu

Uue aasta alguses muutus Eestis abivahendite teenuse korraldus. Reform peab tagama, et umbes 70 000 Eesti inimest saaks õigel ajal ja õiges mahus kätte igapäevaeluga toimetulekuks hädavajalikud abivahendid. Seni pikka aega Eestis kehtinud teenuse korraldus seda igas olukorras paraku ei suutnud.

Abivahendite teenust korraldasid seni maavalitsused, kokku 17 üksust, kellega koostöös püüdis riik tagada kiire ja inimesele sobiva abivahendi kättesaadavuse. Inimeste abistamiseks ette nähtud raha jaotati maavalitsustele elanike arvu, mitte inimeste vajaduste järgi. Kiire abi osutamise muutis veelgi keerulisemaks see, et abivahendit sai riigi toetusega taotleda vaid oma maakonnas.

Inimene pidi ootama ja ootama. Ootama ka sellega, et istuda, seista, liikuda, magada. Kui oodata polnud võimalik, siis pidi inimene leidma ise raha ja soetama hädavajaliku abivahendi, saamata tagantjärele riigilt kompensatsiooni.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles