Tamsalu gümnaasium astub üles Teaduslahingu finaalis

Kristi Ehrlich
, toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Teaduslahing.
Teaduslahing. Foto: Dmitri Kotjuh / Järva Teataja

Teadust populariseeriva võistluse Teaduslahing 15. aprillil toimuvas superfinaalis esindab Lääne-Virumaad Tamsalu gümnaasiumi võistkond “Tamsalu 9”.

Teaduslahingu eelvoorud toimusod 25.–29. jaanurini, mil 15 Eesti maakonna ja Tallinna 7.–9. klassi kolmeliikmelised võistkonnad lahendasid teadust ja igapäevaelu ühendavaid praktilisi ülesandeid. Järgmiseks alustavad 16 võistkonda uurimistööga, mida esitletakse 15. aprillil lõppvõistlusel Tartus.

Eelvoorudes lahendasid võistkonnad iga päev ülesandeid. Eesti maaülikooli ja Tartu ülikooli tudengite koostatud väljakutsed olid seotud toiduainete tehnoloogiaga, füüsikaga, arstiteadusega, geoloogia, põllumajandusega jne.

“Parajaks pähkliks osutus vastavalt joonisele hoone maketi ehitamine,” leidis Teaduslahingu väejuht Marge Thetloff ülesannete keerukustasemest rääkides, lisades, et kõige paremini õnnestus võistkondadel banaanist DNA eraldamine. Mitmes maakonnas lahutas esimest kohta teisest vaid pool punkti.

Teaduslahingu superfinaalis tuleb lisaks ülesannete lahendamisele esitleda ka oma uurimistööd.

Teaduslahingu peakorraldajaks on Eesti ülikoolide tudengeid ühendav “Elus teadus”, mille peamiseks eesmärgiks on tutvustada maa ja toiduga seotud valdkondi ning loodus- ja tehnikateadusi. Teaduslahingu toimumist toetavad haridus- ja teadusministeerium, Eesti Teadusagentuur, Eesti Maaülikool, Tartu ülikool, Total Eesti, RMK, City Motors ja A. Le Coq Limonaad.

Teaduslahing pälvis 2015. aasta Eesti teaduse populariseerimise riiklikul konkursil peapreemia kategoorias “Parim uus algatus teaduse ja tehnoloogia populariseerimisel”.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles