Milline on aasta 2010 asutuse/organisatsiooni/ettevõtte tegu?

Virumaa Teataja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Arvet Mägi/Meelis Meilbaum/Montaaž

ANNA OMA HÄÄL JUURESOLEVAS GALLUPIS!
 

Korvpalliklubi BC Rakvere Tarvas hõbemedal Eesti meistriliigas

Treener Andres Sõber viis korvpalliklubi Rakvere Tarva Eesti meistriliigas finaali, kus pingelistes lõpumängudes vannuti lõpuks alla Tartu Rockile. Tänu Tarva ajaloolisele edule Eestis ülipopulaarsel spordialal, tõusis Rakvere ja Lääne-Virumaa kõikjal Eestimaal jututeemaks, põnevad korvpallilahingud tõid saalid rahvast pilgeni täis, huvilisi tuli kohale nii lähedalt kui kaugelt. Tarvast tõusis ülihea hooaja järel Eesti koondisesse Haljala noormängija Rain Veideman, meeskonnas tegi comeback’i ka Eesti ainuke profiliigas NBA mänginu Martin Müürsepp. Kunagi varem pole ükski siinne võistkond Eesti meistrivõistlustel finaali jõudnud.


Raudteetunneli ehitamine ja perroonide renoveerimine Tamsalus

Tamsalu rahval täitus mitme inimpõlve pikkune unistus, kui valmis jalakäijate raudteetunnel. Läbi aegade on üle raudtee minnes riskitud ja makstud eluga, raudtee oli Tamsalu kaheks jaganud. Alates 2005. aastast algas tihedam koostöö Tamsalu tolleaegse linnavalitsuse ja Eesti Raudtee vahel. Koostöö viis selleni, et 2010. aasta Tamsalu päevade raames see tunnel pidulikult avati. Lisaks sellele ehitati ka uued perroonid. Täitus ammune unistus ja elu Tamsalus muutus turvalisemaks.

Kiltsi mõisahoone restaureerimine

Kaks ja pool aastat kestnud restaureerimise käigus sai Kiltsi mõisast tõeline pärl, seda nii arhitektuurilises kui ajaloolises mõttes. Remondi käigus selgus igal sammul midagi uut ja põnevat, näiteks avastati uskumatult palju maalinguid ja leiti Eestis unikaalne keskaegne krohvi­grafiti, admiral Adam Johann von Krusensterni kunagisest raamatukoguruumist leiti ajaloolised kaardid. Ajalooliselt olulise hoone restaureerimine oli vastutusrikas ülesanne. Sellega saadi edukalt hakkama ning nüüd pakub Kiltsi mõis huvilistele varasemast tunduvalt enam avastamisrõõmu. Tööde kogumaksumus oli 21,3 miljonit krooni.

Multifunktsionaalse keskusehoone ehitamine Sõmerul

Sõmerule kerkis tõeline arhitektuuriime – lainetavat viljapõldu meenutav multifunktsionaalne keskusehoone, mille väljanägemine jõudis ka välismaistesse arhitektuuriajakirjadesse. Vajadus sellise hoone järele, mis koondaks ruumid klubile, raamatukogule, päevakeskusele ning vallavolikogule ja vallavalitsusele, oli Sõmerul juba aastaid. Keskusehoone ideekavand “Kõrreline” sündis arhitektide Ralf Lõokese ja Maarja Kase ühise konkursitööna 2004. aastal.

Projekti kujutluspilt lähtub viljapõllust kui õhulisest massiivist, kuhu sisenedes avaneb tavapärasest erinev maailm koos radade ja lagendikega. Ruumide varieeruvast kõrgusest tuleneb lainetav pealispind.

Maja keskel on kolm sisehoovi: klubi aed, raamatukogu aed ja vallavalitsuse lipuväljak, nende ümber klaasist galeriipinnad. Hoonet ilmestab efektne valguslahendus. Viimistlusmaterjaliks on toonitud betoonpaneelid, millele kinnituvad erinevat tooni puuprussid. Keskusehoone on kavandatud kohaliku elu vajadusi arvestades mitmeotstarbelisena. Siin on raamatukogu, 190kohaline saal, huviringitoad, eakate päevakeskus, vallavalitsuse kabinetid ja volikogu istungite saal. Objekt saavutas 2010. aasta puitehitise konkursil eripreemia puidust fassaadilahenduse eest.

Sõmeru noortekeskuse taas­avamine

Sõmeru noortekeskuse käsutusse läks pärast remonti kogu Sõmeru vana klubihoone. Sõmeru noored said soovitud jõusaali, noortepargi ja -kohviku, uued arvutid ning palju uusi ruume. Ruumide värvilahendused on kirevad ja noortepärased. Noorte sisepargi idee oli noored õuepargist katuse alla tuua. Ka on remonditud hoone nüüd turvalisem ja pimedamgi nurgatagune noorsootöötajale valveekraanil nähtav. Sõmeru noored saavad aega veeta kunstmuruga kaetud ja päris puutüvedega sisustatud noortepargis, mida ilmestavad massiivsed, kuid rõõmsavärvilised pargipingid. Alati särasilmne noorsootöötaja on igaühel juba uksel vastas. Sõmeru noortekeskust külastab päevas üle 60 noore.

Kurtna külamaja ehitamine Väike-Maarja vallas

Kui 2009. aasta oktoobrikuu alguses seisid endise kauplusehoone müürijupid külamaja ehituse ootuses, siis tänaseks asub samal kohal uus ja hubane seltsimaja. Aastaga viis nelja küla - Võivere, Kurtna, Nadalama ja Kärsa - inimesi ühendav mittetulundusühing Nelikand ellu neli rahastatud projekti ja avas 19. novembril pidulikult 2,7 miljonit krooni maksma läinud Kurtna külamaja. Nii nagu eelmise sajandi alguses ehitasid talumehed ja kohalikud ettevõtjad külakeskustesse seltsimaju, nii aitasid ka nelja küla inimeste unistuse oma külamajast teoks teha eelkõige nad ise. Ainuüksi 2010. aasta jooksul toimus 15 talgupäeva, mil vabatahtlikud aitasid kaasa külamaja värvimis- ja ehitustöödel ning ümbruse korrastamisel.

Leivaka ekstreempargi rajamine Kundas

MTÜ Kunda Crew noored leidsid Kunda endises leivatehases alternatiivse vaba aja veetmise võimaluse ja ehitasid sinna Lääne-Virumaa esimese siseekstreempargi. Ekstreempargis on võimalik trikitada BMXi ja MTB ratastega, samuti tõukeratta, rula ja Triali rattaga. See on leidnud aktiivset kasutamist kohalike noorte hulgas.

Pärdile pühendatud skulp­tuuri avamine “Noormees jalg­rattal muusikat kuulamas” Rakveres

Maailmakuulsa helilooja Arvo Pärdi 75. sünnipäevaks rajati Rakvere keskväljakule pronksskulptuur, mis kujutab jalgrattale toetuvat poissi muusikat kuulamas. See teos sündis Jaanus Nurmoja ideest, kui ta oli kuulnud, et Arvo Pärt tavatses poisikesepõlves käia Rakvere turuplatsil posti otsas rippuvast valjuhääldist sümfooniat kuulamas. Skulptuuri avamine kujunes Pärdi juubelipidustustel suursündmuseks ning maestro ise oli skulptuuriga väga rahul. Teose valmistas skulptor Seaküla Simson.

Tapa gümnaasiumi ja staadioni ehitamine ning renoveerimine

Tapa gümnaasiumi ja staadioni ehitamise ning renoveerimisega alustati 2009. aasta suvel, kuid enamik töid tehti 2010. aastal ning need objektid avati esimesel koolipäeval suureks rõõmuks kogu piirkonnale.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles