ISAMAA 2.0 ja Exceli koolitus

Marko Pomerants
, keskkonnaminister, IRL
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Marko Pomerants, IRL.
Marko Pomerants, IRL. Foto: Erakogu

Alustan viimasest. On palju räägitud, et poliitikas jagunevad inimesed “excelimeesteks” ja visiooniga tegelasteks. Viimased on tavaliselt opositsioonis, kulupool neid ei piira. Valitsuses kipuvad olema müütide järgi visioonita “excelimehed”. Läbisin just Exceli algkoolituse. Mul lihtsalt tekkis põhjalikum huvi selle müstilise poliitilise tööriista vastu. Veendumus on lihtne. Eesti elu oleks palju parem, kui poliitikud ja ametnikud tegelikult ka Excelit kasutada oskaksid ja piki andmeridu hiirega ei lohistaks. Nii mõnigi tulevikumõju oleks prognoositav ja vastused erinevatele küsimustele olemas. Excel aitaks ka visioonirahvast. Selles programmis tehakse kunstigi. Väidan, et visioon ja Excel on poliitikas ühendatavad. Seega ISAMAA 2.0 ja Excel.

Me esimees Margus Tsahkna ütleb, et peame üheskoos erakonnana püstitama uued sihid, mille suunas Eesti riik järgneva 25 ja ka 50 aasta jooksul peaks liikuma. Tänane Eesti on meie nägu – Eesti edu aluseks on 1992. aastal kirja pandud Isamaa plaan, mis on meid siia toonud, ehk Isamaa 1.0. Nii seda toona muidugi ei nimetatud ning tänase e-riigi kuulsuseni läks veel hulga aega. Olen seda programmi lugenud – oleks praeguste erakondade programmidel ka saatus sellises mahus täituda! Kuid mis võiks olla nüüdse programmi ehk Isamaa 2.0 osad?

Avatud ja enesekindel rahvus, kes usub endasse ega ole väljasuremiseni sulguv – kindel kesktee totaalse liberalismi ja populistliku radikaalsuse vahel.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles